U Belgiji se zatvaraju sportski i kulturni objekti, slijedi duži policijski čas

BRISEL – Sportski i kulturni objekti u Briselu moraju se zatvoriti, a stanovnici će se od ponedjeljka, 26. oktobra, suočiti sa dužim policijskim časom, saopštila je danas regionalna vlada.
 
Rudi Vervort, premijer briselske regije, naložio je danas zatvaranje teretana i kulturnih objekata, uključujući pozorišta i bioskope, te uveo policijski čas od 22.00 do 6.00 sati. Ove mjere trajaće do 19. novembra.
 
Maske će ponovo postati obavezne na otvorenom u Briselu, prodavnice se zatvaraju u 20.00 sati, a zabranjena su javna okupljanja više od četiri osobe.
 
“Situacija je veoma ozbiljna i to se mora promijeniti”, rekao je Vervort na konferenciji za novinare.
 
Belgija, jedna od evropskih zemalja koja je najteže pogođena kovidom 19, bori se sa novim talasom virusa. Glavni grad Brisel je među najteže pogođenim regionima u zemlji.
 
Belgijska Vlada pooštrila je juče mjere, nakon što je već odobrila zatvaranja barova i restorana širom zemlje i policijskog časa od ponoći do 5.00 sati ujutro.
 
Vlada u belgijskoj regiji francuskog govornog područja Valona, takođe, je naredila stroži policijski čas od 22.00 do 6.00 sati, a studenti su obavezni da do 19. novembra nastavu pohađaju preko interneta.
 
“Povećanje broja zaraženih je zapanjujuće i morali smo djelovati s djelomičnom blokadom”, rekao je valonski ministar-predsjednik Elio Di Rupo.
 
Belgijski regioni imaju značajnu autonomiju i imaju devet ministara zdravlja, što otežava koordinaciju mjera.
 
Belgija, u kojoj živi 11 miliona ljudi, imala je 1.119 novih infekcija virusom korona na 100.000 stanovnika tokom protekle sedmice. Sa ukupno 10.658 smrtnih slučajeva, ima jednu od najviših stopa smrtnosti po glavi stanovnika na svijetu.
 
Luksemburg, koji se graniči sa Belgijom, juče je, takođe, najavio noćni policijski čas i ograničenja socijalnih kontakata.
Nezavisne novine

Možda vam se svidi

Leave A Reply