11.8 C
Kakanj
Nedjelja, 16 Maja, 2021

U Barama i dalje alarmantno: Opasnost od novog klizišta

Timovi geologa koje predvode prof.dr. Izet Žigić i dr. Hazim Hrvatović danas su ponovo bili u naselju Bare, nakon čega su dali  izjave za medije o preliminarnim saznanjima i smjernicama.

“Dva tima smo sastavili u jedan tim koji je jedinstveno radio, tim geologa iz Tuzle i tim Federalnog zavoda za geologiju Sarajevo. Zajedno smo radili, obišli teren, iskartirali, napravili prostorni obuhvat klizišta. Izdvojili smo 4 zone u čitavom tom području vezanom za tu deponiju, zone koje su već bile pokrenute i zone koje predstavljaju potencijalnu opasnost da u budućem periodu predstavljaju problem kao što predstavlja problem ovo klizište. Istovremeno smo se saglasili da su poduzete mjere u pogledu evakuacije ljudi bile ispravan potez i da i dalje trebaju da stoje na snazi obzirom da desni blok klizišta (gledano sa čela klizišta prema Barama, opaska autora) na kome se na samoj kosini nalaze pukotine predstavlja opasnost da dođe do novih pokretanja masa u nekim promijenjenim uslovima.

Dakle izvršili smo zoniranje čitavog tog područja, definisali to područje na karti i predložili smo tri faze daljih aktivnosti koje je potrebno provesti vezano za ovu lokaciju.

Prva faza je taktički realizirana, definisali smo koja je to opasnost i šta predstavlja opasnost. U sljedećoj fazi bi trebali izvršiti postavljanje geodetskih repera i vršiti konstantan ili dnevni geološko-geodetski monitoring, što znači da vidimo kako će se masa ponašati da možemo blagovremeno intervenisati.

Također, mislimo da u okviru interventnih sanacionih mjera treba provesti niz aktivnosti kao što je rasterećenje obzirom da je kosina visoka nekih pedesetak metara i da imamo izražene pukotine na kosinama. Potrebno je izvršiti rasterećenje u čeonom dijelu i ojačavanje podnožnog dijela klizišta.

Potrebno je izvršiti peglanje i etažiranje dijela područja tih kosina kako bi te kosine prešle iz onih nesigurnih i nestabilnih makar da ih možemo staviti pod tehničku kontrolu do izvedbe projekta sanacije.

Ja vjerujem da je problem toliki da prevazilazi mogućnosti Općine Kakanj, da je to problem koji je širih razmjera i da se trebaju aktivirati i drugi potencijali u državi obzirom da je to deponija koja je rudnička i koja je problem koji nije samo problem grada Kaknja. Treba ga sagledavati šire kako bi se na adekvatan način riješio. Ako bude takav pristup rješavanju onda mislim da ima budućnosti za naselje Bare, ako ne, ne vjerujem da ćemo izgubiti živote jer je sve učinjeno da se to ne dogodi, ali ćemo izgubiti nova materijalna dobra”, rekao je prof. dr. Izet Žigić, diplomirani inžinjer geologije.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO