U Austriji uhapšeni organizatori fiktivnih brakova za građane sa Balkana

0

Osumnjičeni su po braku uzimali u prosjeku 10.000 eura, a brakovi su uglavnom sklapani u Srbiji.
 
Austrijska policija razbila je nakon duže istrage organizovanu grupu, predvođenu državljaninom Srbije, koja je posredovala u sklapanju fiktivnih brakova za građane zemalja Balkana, koji su na taj način dolazili do austrijske boravišne i radne dozvole.
Šef grupe, 49-godišnji državljanin Srbije, osumnjičen je da je sa dvojicom saučesnika, državljanima Austrije, organizovao 27 fiktivnih brakova za građane iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, koji su tako kao supružnici osobe iz EU-a sticali pravo boravka i rada u Austriji, javlja Beta, pozivajući se na agenciju APA.
Mlade su najčešće bile iz Mađarske.
Osumnjičeni su po braku uzimali u prosjeku 10.000 eura, a brakovi su uglavnom sklapani pred matičnim uredima u Srbiji.
Osumnjičeni za petocifrenu sumu nisu posredovali samo u sklapanju fingiranih brakova, već su svojim klijentima osiguravalli i potvrde o zaposlenju u fiktivnim firmama u Beču, što im je omogućavalo da dobiju boravišne i radne dozvole i uživaju austrijske socijalne beneficije.
Policija je protiv osumnjičenih podnijela ukupno 59 prijava koje se odnose na organizovano pomaganje u kršenju zakona o boravku stranaca, posredovanje u sklapanju lažnih brakova i falsifikovanje isprava.
U istrazi je saslušano 48 osoba, a za još devet raspisana je potraga.
balkans.aljazeera.net