Tužilaštvo BiH pozvalo Bakira Izetbegovića na saslušanje zbog ambasadorice Nermane Hadžijahić

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pozvalo je Bakira Izetbegovića, lidera SDA i člana Predsjedništva BiH, na saslušanje u slučaju protiv Bakira Dautbašića i Fahrudina Radončića, saznaje N1, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Izetbegović će se u Tužilaštvu BiH pojaviti u svojstvu svjedoka, u vezi iskaza o okolnostima imenovanja ambasadorice u Sloveniji Nermane Hadžijahić. Ranije je Izetbegović kazao da će, ukoliko ga Tužilaštvo BiH pozove, otići i dati svoju izjavu.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH imenovalo je Nermanu Hadžijahić na mjesto ambasadorice u Sloveniji pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. Naime, Hadžijahić je imenovana kao kandidatkinja Saveza za bolju budućnost, iako iz ove stranke navode da njeno ime nikada nije prošlo zvaničnu proceduru u stranci kakva je inače praksa SBB-a.

Radončić je Izetbegoviću ostavio CV Nermane Hadžijahić nakon čega je Izetbegović dan poslije na sjednici Predsjedništva odmah predložio njeno imenovanje što je, kako je kazao i sam Radončić, začudilo i njega.

Imenovanju Hadžijahić prethodile su sumnjive radnje između Bakira Dautbašića, kadra SBB-a i Zijada Hadžijahića, inače uposlenika Američke ambasade i supruga ambasadorice. Kako je tužilac Božo Mihajlović naveo na ročištu o određivanju pritvora Dautbašiću, u zamjenu za mjesto ambasadorice u Sloveniji, Hadžijahić je u zamjenu za to pokušao lobirati unutar Američke ambasade u našoj zemlji, da se zaustavi istraga protiv Dautbašića.

Možda vam se svidi

avatar