Tužba protiv svih koji su u knjižice upisali bošnjački jezik

Sinoć je u Srebrenici održan sastanak roditelja osnovaca bošnjačke nacionalnosti Prve osnovne škole u Srebrenici i načelnika opštine Srebrenica povodom problema oko naziva jezika u đačkim knjižicama koje ova djeca po svemu sudeći neće dobiti. Bez knjižica ovog juna će ostati 280 đaka bošnjačke nacionalnosti, što predstavlja 60% svih učenika Prve osnovne škole u Srebrenici.

Na današnjem sastanku donijet je jasan zaključak da mjesta kompromisu nema, a kao prvi korak ka ostvarivanju prava potpisana je i peticija. Jedan od važnijih zaključaka je i da će svi oni koji su u knjižice upisali „jezik bošnjačkog naroda“ biti krivično gonjeni. I roditelji i rukovodstvo opštine Srebrenica su saglasni u odluci da su spremni svoja prava tražiti na svim mogućim instancama, a ako je potrebno i na sudu u Strazburu. Zaključak je jasan bošnjačka djeca neće napustiti ovu školu, a ako je potrebno da pod istim krovom budu dvije škole, onda će tako i biti.

„Mi smo krenuli u ovo i ići ćemo do momenta dok se naša ljudska prava ne ispune. Mi ćemo učiniti sve da ne odstupimo od ovog što su naši zaključci, da li će to biti Strazbur…Ako je kapa naših prava Ustavni sud Republike Srpske, onda smo u problemu, jer upravo te institucije prave ove probleme i onda je to logično da to budu više sudske instance, pa vjerovatno i Strazbur“, rekao je Ćamil Duraković.

federalna.ba

Možda vam se svidi

Leave A Reply