Turska: Najmanje 36 poginulih, 150 ranjeno

Teroristički napad na istanbulskom aerodromu ‘Ataturk’ u utorak uvečer u kojem je poginulo najmanje 36 osoba, a ranjeno 150 izazvao je brojne reakcija političara u Sjedinjenim Američkim Državama koji osuđuju ovaj gnusni čin.’

‘Sjedinjene Države najoštrije osuđuje gnusni teroristički napad na Međunarodnom aerodromu ‘Ataturk’ u Istanbulu. Aerodrom u Istanbulu, kao i aerodrom u Bruxellesu, koji je napadnut ranije ove godine, predstavljaju simbol međunarodne veze i veze koja nas povezuje“, kaže se u saopćenju Bijele kuće.
Iz Bijele kuće su izrazili saučešće porodicama žrtava i poželjeli brz oporavak povrijeđenima.
– Ostajemo nepokolebljivi u našoj podršci Turskoj, našem NATO savezniku i partneru, zajedno s našim prijateljima i saveznicima diljem svijeta, kao i do sada iako se i dalje suočavamo sa opasnostima terorizma-, dodaje se iz Bijele kuće.

Oglasili su se i iz State Departmenta istaknuvši da ‘nažalost ovaj ubilački napad je najnoviji u nizu napada čiji je cilj ubijanje i sakaćenje nedužnih civila.’

– Takvi napadi će samo ojačati našu odlučnost da radimo zajedno sa Vladom Turske u borbi protiv pošasti terorizma i podržimo sve one širom regije koji rade na promociji mira i pomirenja-, kaže se iz State Departmenta. I predsjednički kandidati su iskazali svoje žaljenje zbog onoga što se u utorak uvečer dogodilo na aerodromu ‘Ataturk’.

-Teroristi su ponovo pogodili u srce jednog od naših NATO saveznika. Svi Amerikanci stoje ujedinjeni sa narodom Turske protiv ove kampanje mržnje i nasilja-, kazala je Hillary Clinton, demokratski predsjednički kandidat’.

Izborni štab republikanskog kandidata Donalda Trumpha objavio je saopćenje u kojem se kaže  da je cijeli svijet zapanjen i užasnut onim što se dogodilo. – Prijetnja od terorizma nikada nije bila veća. Naši neprijatelji su brutalni i nemilosrdni i spremni su da ubiju svakoga ko se ne saginje pred njihovom voljom-, kažu iz izbornog štaba Donalda Trumpa, prenosi TRT. (FENA)

Možda vam se svidi

Leave A Reply