Tuku ih i otimaju zaradu: Šokantne ispovijesti radnika iz BiH i zaposlenih u Sloveniji

Radnike iz Srbije i BiH često varaju zemljaci: poslodavci, šefovi ili posrednici porijeklom iz ovih zemalja, koji “igraju” na povjerenje.

Da pojedini poslodavci u Sloveniji ugrožavaju prava radnika iz BiH potvrdila je nedavno i Agencija za rad i zapošljavanje BiH. Kakav se horor krije iza ove konstatacije otkrivaju prijave koje su radnici uputili sindikalcima, kao vapaj za pomoć i zaštitu, piše Srpskainfo.

Pojedini poslodavci bukvalno otimaju od radnika stotine evra zarade, drže ih u gotovo ropskom položaju, a dešava se čak i da šefovi fizički nasrću na radnike nanoseći im ozbiljne povrede.

– Trebalo je da se javim doktoru, ali Alen S. mi to nije dozvolio. Psovao mi je Bosnu i moju porodicu i udario me šakom u vilicu. Ostao sam smiren i otišao u ambulantu, a oni su me uputili u bolnicu – navodi jedan radnik.

Kada je pozvao policiju, ekspresno je dobio otkaz.

– U tom otkazu on mene optužuje da sam kriv. Natjerao me je da to potpišem, a ja nisam kriv i hoću da mi isplati ono što sam zaradio – navodi ovaj radnik.

Dodaje da mu je poslodavac od prve plate odbio 850 evra za vizu, a potom mu „našao“ nekoliko stotina evra „još nekih troškova“, pa mu je čak i za gume na kamionu odbio 800 evra od plate. Tvrdi da za sve te odbitke nije dobio nikakav račun ni priznanicu.

Problem je upravo u tome što ljudi potpisuju sve što im neko poturi ne razmišljajući o posljedicama, kaže izvršni sekretar Nezavisnog sidikata radnika Slovenije, koji godinama zastupa interese stranih radnika.

– Rijetkost je da se radnik učlani u sindikat čim dođe na rad u Sloveniju. Misle da im to ne treba i da im se u Sloveniji ne može desiti ništa loše. U Sloveniji, kao i svugdje na svijetu, ima dobrih i loših poslodavaca, i onih koji rade pošteno i po zakonu, ali i prevaranata – kaže Perš i navodi da se radnici najčešće sindikatu obrate tek kada je šteta već učinjena i kad je teško zaštititi njihova prava.

Navodi da se vozačima zakida na zaradi kroz nelegalan obračun plata po kilometru, čime mnogi od njih izgube i po 500 do 800 evra mjesečno. Uz to, vrijeme provedeno na utovaru, istovaru i poslovima oko dokumentcije za teret, umjesto u radno vrijeme računa im se kao odmor. Uskraćivanjem odmora ugožava se i bezbjednost vozača. Kako to izgleda, svjedoči i prijava jednog vozača iz Srbije.

– Gazda nas tjera da radimo kao robovi, ne da nam da idemo kući po dva mjeseca i više, spavamo u kamionima i vikendom ostajemo na putu, a to nam ne plaća. Uzima od nas kamione i na njima zapošljava nove vozače iz BiH, a nas tjera i vrijeđa. Plate su male za takav posao, oko 1.100 evra – navodi ovaj šofer.

Prema svjedočenju jednog vozača iz BiH, u Sloveniji ima vozača iz Srbije koji voze drumovima EU i po dvije godine bez godišnjeg odmora i odlaska kući.

Još gore probleme imaju građevinci iz BiH i Srbije, zaposleni u pojedinim firmama u Sloveniji.

– Oni te radnike ne angažuju u Sloveniji, nego ih šalju u Njemačku, često bez odgovarajuče dokumentacije i bez novca, pa ih onda tamo njemačke vlasti progone kao ilegalce i deportuju ih. Plaćaju ih nezakonito, na ruke i po mizernim satnicama. Dešava se da im kažu: „Idite vi kući u Bosnu, mi ćemo vam poslati platu“. Oni odu i platu, naravno, nikad ne vide – navodi Perš.

Broj radnika iz BiH koji odlaze na rad u Sloveniju rapidno je povećan od kada su dvije zemlje potpisale Sporazum o zapošljavanju. Samo u prvih 10 mjeseci ove godine je više od 13.000 radnika iz BiH dobilo radne dozvole u ovoj zemlji.

Sporazum omogućava radnicima da dobiju radnu vizu na tri godine, s tim da prvu godinu moraju ostati kod istog poslodavca, a kasnije mogu slobodno mijenjati poslove, na isti način kao i radnici Slovenci. Perš kaže da je ovo dobro rješenje, ali da ne garantuje potpunu zaštitu radničkih prava.

– Sporazum je, kao i drugi propisi, namijenjen poslodavcima koji rade legalno – kaže Perš.

Navodi da uskoro i Srbija treba da ratifikuje sporzum o zapošljavanju, vrlo sličan onom koji već ima BiH, pa je to prilika da na osnovu iskustva susjeda povedu računa o interesima svojih radnika.

– U svakom slučaju, radnici ne treba da idu u Sloveniju preko sumnjivih posrednika, nego preko državnih agencija – poručuje Perš.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Moamer Bandić je nakon posjete Sloveniji poručio da će BiH zaštiti interese svojih državljana.

Sumnjivi posrednici

Šofere iz BiH pelješe i sumnjivi posrednici, koji im, uz blagoslov poslodavaca, „sređuju“ polaganje „koda 95“, ispita neophodnog za vozače kamiona u EU.

– Ranku P. sam dao 2.335 evra za zaposlenje u Sloveniji. Trebalo je da plati kvalifikaciju, koju sam položio u Ljubljani. Nije platio, iako sam mu dao pare, tako da diplomu nemam kod sebe. Pare sam mu dao u više rata, ostavljajući ih kod direktorke firme – navodi prevareni šofer.

Radnike iz Srbije i BiH često varaju zemljaci: poslodavci, šefovi ili posrednici porijeklom iz ovih zemalja, koji “igraju” na povjerenje.

– Nebitno je ko je koje nacije, ima prevaranata i među Slovencima. Važno je znati da je zapošljavanje ozbiljna stvar; to se ne rješava u kafani, nego potpisivanjem na zakonu zasnovanog ugovora – kaže Boris Perš, dodajući da bi najsigurnije bilo da ugovor, prije potpisivanja, pogleda sindikalac.

Možda vam se svidi

Leave A Reply