Tuka i Alić aduti za medalje u Istanbulu

0

Naša atletska reprezentacija, koja će u petak sa sarajevskog aerodroma poletjeti za Istanbul i u subotu učestvovati na Balkanskom prvenstvu u dvorani, brojat će ukupno devet atletičara i atletičarki.

Glavni aduti naše selekcije, nadamo se i za barem jednu medalju, jer prošle godine nismo osvojili nijednu, i ovog su puta zenički atletičari Amel Tuka (800 m) i Hamza Alić (kugla). Oni prošle godine nisu ni nastupili na ovom takmičenju.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

– Tuka je još na pripremama u Italiji. Nismo uspjeli s njim direktno kontaktirati, ali jesmo s menadžerom. On će sigurno doći u Zenicu i s cijelom ekipom u petak putovati u Istanbul- kaže generalni sekretar Atletskog saveza BiH Mišo Pedalo, koji dodaje da je Tuka prije 10- tak dana na mitingu u belgijskom Gentu 800 m istrčao za 1:50,88.

Pedalo ističe da su, osim zbog hroničnog nedostatka novca, pooštrili kriterije za izbor tima za nastup na Balkanijadi. Učestvovat će, kaže, samo oni reprezentativci koji ove sezone već imaju nastupe u dvorani i neke rezulatate.

Rezultati iz Istanbula umnogome će određivati i spisak učesnika Evropskog prvenstva u dvorani, koje se 07. i 08. marta održava u Pragu. Za sada su kandidati za učešće Tuka, Alić i Kemal Mešić, koji neće nastupiti u Istanbulu.

Spisak putnika za Istanbul

Našu će reprezentaciju, osim Tuke i Alića, činiti i Mesud Pezer (AK Zenica, kugla), Damir Redžepagić (AK Sarajevo, 400 m), Sait Huseinbašić (60 m, AK Borac BL), Nikolija Stanivuković (vis, AK Borac BL), Svjetlana Graorac (AK Banja Luka, 60 m), Dušan Babić (AK Banja Luka, 1500 m) i Srđan Samardžić (AK Kros Brčko, 3000 m). Sa ekipom putuje selektor muške reprezentacije Nebojša Matijević i trener Mehmed Skender.