Trump povukao SAD iz WHO-a. U zemlji ima 3 milijuna zaraženih i 130.000 mrtvih

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa obavijestila je Kongres i Ujedinjene narode da se SAD i službeno povlači iz Svjetske zdravstvene organizacije, objavio je CNN.
 
“Kongresu je stigla obavijest da je Donald Trump službeno povukao SAD iz WHO-a usred pandemije. Blago bi bilo nazvati Trumpov odgovor na koronavirus kaotičnim i nekoherentnim jer zbog ove odluke Amerikanci ostaju bolesni i sami”, napisao je na Twitteru.
Dužnosnik State Departmenta također je potvrdio da “obavijest Sjedinjenih Država o povlačenju stupa na snagu 6. srpnja 2021. godine” te da je podnesena glavnom tajniku UN-a.
Trump od početka pandemije tvrdi da su Kinezi “ignorirali svoje obveze podnošenja izvješća” o virusu WHO-u i kritizira WHO da nije adekvatno informirao svijet kada su kineske vlasti prvi put otkrile virus.  
“Kina ima potpuni nadzor nad Svjetskom zdravstvenom organizacijom iako plaća samo 40 milijuna dolara godišnje dok Sjedinjene Države plaćaju oko 450 milijuna dolara godišnje. Mi smo naveli reforme koje mora provesti i izravno im se obratili, ali su oni odbili djelovati”, tvrdi Trump.
U svibnju je prekinuo financiranje WHO-a.
Istovremeno, nove porazne brojke o raširenosti i pogubnosti koronavirusa stižu u ponedjeljak iz Sjedinjenih Država. Zemlja je premašila granicu od tri milijuna zaraženih i brojku od 130 tisuća umrlih, pokazuju podaci sveučilišta Johns Hopkins. 
U SAD-u je jučer ponovno zabilježeno 55 tisuća novozaraženih. 
Dodatno, s 357 novih smrtnih slučajeva, broj umrlih premašio je u ponedjeljak 130 tisuća.  
Sjedinjene Države su u apsolutnim brojevima daleko najpogođenija zemlja koronavirusom, a nekoliko saveznih država, posebno Florida i Teksas, u srpnju obara rekorde u novim slučajevima. Zbog toga je u nekim dijelovima SAD-a obustavljen proces otvaranja i ponovno su uvedene mjere suzbijanja virusa. 
Novo zatvaranje američke ekonomije više nije na dnevnom redu, nakon katastrofalnih brojki o rastu broja nezaposlenih u ožujku i travnju. 
Glavni američki epidemiolog Anthony Fauci rekao je u ponedjeljak da se još uvijek radi o prvom valu zaraze i da situacija u zemlji “uopće nije dobra”. Pošto je među zaraženima sve veći broj mlađih ljudi, pozvao ih je da virus ne shvaćaju olako. 
“Oni ne smiju misliti da su neranjivi zato što su mladi. I oni se mogu jako razboljeti”, kazao je. 
INDEX.HR

Možda vam se svidi

Leave A Reply