“Truju nas tone opasnog otpada”

Borislav Janković, lider Ekološkog pokreta ‘Zlenkovac’, upozorava na ozbiljne posljedice po zdravlje stanovništva.

Naše udruženje objavilo je da se dvije tone ilegalno odloženog medicinskog otpada nalaze na području Sanskog Mosta i Mrkonjić-Grada i da predstavlja tempiranu bombu za izbijanje zaraza i zagađenje životne sredine. Još ništa nije urađeno da se to ukloni, a upotrebljene šprice, pune ampule praškom, tablete, nalaze se dva kilometra vazdušne linije do izvora rijeke Sane i 200 metara vazdušne linije od prvih naseljenih kuća u selu Jasenovi Potoci. Inspekcija je lopticu prebacila na opštinu – kaže Janković.

Ključni je, kaže, problem što oni koji treba da se bave zaštitom životne sredine u BiH ne čine ništa.

Strašno je da do sada nije angažovan stručnjak koji će izmjeriti radijaciju, konkretno kada je riječ o medicinskom otpadu. On sigurno podzemnim putem utiče na izvore rijeke Sane, koja je tu blizu. Sigurno je da se trujemo od toga – kaže Janković.

Kancerogeni piralen

I dio zemljišta u Poslovnoj zoni ‘Incel’ u Banjaluci zagađen je veoma opasnim i kancerogenim uljem piralen i drugim teškim metalima, potvrdili su rezultati analize zemljišta koju je uradio Institut za zaštitu i ekologiju RS. Za uklanjanje i uništavanje ovog ulja potrebno je na stotine hiljada maraka. Riječ je o veoma opasnom ulju koje može ozbiljno ugroziti živote i zdravlje ljudi ako dođu u kontakt s njim.

Neki ga stavljaju u isti rang s radioaktivnim materijama. To ulje se ne može prirodno razgraditi. Ako uđe u zemljište, ono tu ostaje – rekao je Petar Gvero, šef Katedre za termotehniku Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

U Mrkonjić – Gradu komunalna policija nije kaznila nikoga. Zna se ko je napravio nove deponije. Eventualno intervenišu gdje je nešto lako uraditi i to je to, kaže Janković, piše “Avaz“.

Možda vam se svidi

Leave A Reply