Trudnice trebaju izbjegavati unos kofeina jer povećava rizik od pobačaja

Žene koje pokušavaju zatrudnjeti ili su trudne trebaju drastično smanjiti unos kofeina kako bi minimizirale rizik od gubitka bebe, upozorili su naučnici NHS-a.

Istraživanje Amerikanaca će biti predstavljeno na kongresu Američkog društva za reproduktivnu medicinu koji će biti održan u Philadelphiji.

Istraživanje Amerikanaca će biti predstavljeno na kongresu Američkog društva za reproduktivnu medicinu koji će biti održan u Philadelphiji.

“Bilo koji unos kofeina tokom trudnoće može povećati rizik od pobačaja, posebno u prvih osam sedmica. Žene koje pokušavaju zatrudnjeti mogu imati samo dobrobit od eliminisanja kofeina u konzumiranju”, navodi se u istraživanju.

Tim na čijem čelu je bila dr. Alexandra Purdue-Smithe analizirala je studiju iz 2014. godine u kojoj je analiziran efekat aspirina na trudnoću, ali su žene koje su pokušavale zatrudnjeti (njih 1.228) odgovarale i na pitanja koliko unose kofeina i alkohola. Unos su pratile četiri godine tokom kojih im je vađena krv. Rezultati su pokazali da unos dvije ili više pića koje sadrže kofein dnevno povezan sa rizikom od gubitka trudnoće.

Kofein je stimulant koji može povećati pritisak krvi i ubrzati rad srca što se ne preporučuje tokom trudnoće. NHS preporučuje trudnicama da ne konzumiraju više od 200 miligrama kofeina dnevno, odnosno dvije šoljice instant ili jednu šoljicu filtrirane kafe, prenosi “Klix“.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply