Troškovi života su sve veći, a primanja stagniraju

Domaći i strani politički zvaničnici ističu da je primjetan rast izvoza, kao i broj zaposlenih. To potvrđuju i statistički podaci, prema kojima je također zabilježeno i poskupljenje hrane i pića. Donosimo neka od svjedočenja građana kako preživljavaju od prvog do prvog.

Izvoz iz naše zemlje na tržište Evropske unije bilježi najveće vrijednosti. Broj zaposlenih u ovoj godini je u porastu, prema podacima iz Agencije za statistiku BiH.

Penzioneri, pak, ističu loš položaj u kojem se nalaze i stalnu neizvjesnost.

«Prosječna penzija je 370 KM, a najniža je 326 KM», podsjeća Mehmedalija Rapa, predsjednik IO Saveza udruženja penzionera FBiH, i dodaje kako veliki broj penzionera hrani barem jednog člana porodice.

Upravo je zabilježen rast cijena u aprilu ove godine za 1,4 posto prema podacima Agencije za statistiku BiH, u odnosu na april prošle godine – u odjeljku hrane i pića.

Troškovi života su sve veći, a primanja stagniraju, upozoravaju iz Sindikata.

«Potrošačka korpa za 4-članu porodicu iznosi 1800 KM, a prosječna plata je 850 KM. Veoma je malo sretnika koji imaju platu 850 KM i više i onda možemo kazati da je položaj radnika izuzetno težak», tvrdi Selvedin Šatorović, potpredsjednik SSS BiH.

Vrzino kolo političkih dešavanja prema najavama političkih dužnosnika potrajat će do oktobra naredne godine, odnosno opštih izbora. Politička nestabilnost najviše utječe na poslovni ambijent.

 

Možda vam se svidi

avatar