Tridesetogodišnjak iz Kaknja varao šehidske porodice u Bugojnu i Gornjem Vakufu

0

Policija Srednjobosanskog kantona uhapsila je u subotu tridesetogodišnjeg Ermina N. iz Kaknja, koji se sumnjiči da je počinio najmanje pet prevara na području općina Bugojno i Gornji Vakuf, saznajemo iz MUP-a SBK-a.

Naime, ovaj tridesetogodišnjak je najprije na području Gornjeg Vakufa početkom januara prevario stariju žensku osobu, kojoj se predstavio kao predstavnik šehidskih porodica i od koje je uzeo 50 KM, na ime navodne pomoći.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Nakon dva-tri dana, policiji su javile još dvije starije žene, koje su na isti način prevarene.

Nakon toga, osumnjičeni nije bio dostupan policiji, sve dok se policiji u Bugojnu u subotu nije obratila Z. Č. iz ovog grada koja je prijavila identičan slučaj prevare.

Tridesetogodišnjak se ponovo predstavio kao predstavnik šehidskih porodica i od oštećene na prevaru izmamio 47 KM.

Rad po prijavi su preuzeli službenici krim policije PU Bugojno, koji su iste noći oko 23.00 sati pronašli osumnjičenog i lišili ga slobode, te je nad njim provedena kriminalistička obrada.

– Nakon krim-obrade, osumnjičeni je, uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima, predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva, a tužilac je zatražio njegovo 24-satno zadržavanja, rekao je portparol MUP-a SBK-a Rusmir Prohan.

Pored ove četiri prevare, Ermin N. se sumnjiči i da je prevario vlasnicu jedne trgovinske radnje na autobuskoj stanici u Bugojnu i njenog supruga, od kojih je, na prevaru, uzeo 150 KM u robi i oko 100 KM novca.

Prema riječima našeg sagovornika, moguće je da je broj prevarenih građana i veći.

– Nije rijetkost da građani, zbog osjećaja stida što su ispali naivni, ne prijavljuju ovakva krivična djela, pojašnjava Prohan.

Inače, za ovo krivično djelo predviđena je kazna do pet godina zatvora.