25 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

Tri sedmice od nesreće u rudniku u Kaknju: Porodice će biti zbrinute

Sindikat i uprava Rudnika mrkog uglja Kakanj rade na zbrinjavanju porodica prije skoro tri sedmice u rudarskoj nesreći poginulih rudara Muhameda Sarača (1968), Nermina Mušije (1977), Sejada Gađuna (1971) i Mije Stojičića (1976).

Rudari treće smjene poginuli su u noći sa 12. na 13. oktobar u jami Begići-Bištani Rudniku mrkog uglja Kakanj kada se njih, na dubini od oko 105 metara ispod zemlje, urušila drvena pograda uslijed čega se srušio gornji svod rudarskih prostorija. U nesreći su lakše i teže povrijeđena dvojica rudara.

Iza poginulih rudara ostalo je petero djece, četiri supruge i dvoje još nerođene djece.

Predsjednik Rudničkog odbora sindikata Nezir Begić za AA kaže da je od momenta nesreće u rudniku u Kaknju sindikat zajedno sa upravom poduzeo niz aktivnosti u smislu pomoći i zbrinjavanja smrtno stradalih rudara.

“Konkretno, radi se o pomoći, materijalne i finansijske prirode, jednokratnoj pomoći… Trenutno radimo na rješavanju statusa tih porodica, odnosno, uvođenja u određena prava koja predviđa zakon, a naravno tu su i naše moralne obaveze prema tim porodicama”, istakao je Begić.

Napominje da su u svakodnevnom kontaktu sa porodicama stradalih rudara i pružaju im potrebnu pomoć.

“U narednom periodu ćemo izraditi plan aktivnosti zbrinjavanja tih porodica prema njihovim potrebama, počevši od zapošljavanja supruga, koje iskažu potrebu za tim, zatim stipendiranja djece”, naglasio je Begić.

Dodao je kako se zasad prvo nastoji osigurati namirnice, ogrijev i finansijsku pomoć. (Vijesti.ba/Anadolija(AA))

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO