Tri osobe u BiH umrle usljed smrzavanja – Istražili smo koliko BiH ima skloništa za beskućnike

Tri beskućnika u protekla dva dana umrla su usljed smrzavanja. Oni su ujedno i jedine žrtve ekstremenih hladnoća koje su pogodile BiH.

Beskućnici su žrtve hladnoća i u regiji, ali i cijelom svijetu. Istražili smo koliko osoba u BiH žive kao beskućnici te gdje se mogu skloniti u vrijeme ekstremnih temperatura.

Posljednji slučaj smrzavanja beskućnika koji se desio jučer u Jablanici apel je vlastima ali i društvu da zbrinu ove osobe. U Sarajevu postoji prihvatlište za beskućnike u okviru Gerontološkog centra. Ruzmeri Beširović koja je socijalna radnica u tom centru rekla je da beskućnici tu dobijaju potpunu njegu, smještaj, ishranu, higijensku obradu i zdravstvenu zaštitu. Beširović je dodala da  beskućnici tu mogu boraviti najduže mjesec dana u okviru kojeg Služba za socijalni rad KS pokušava riješiti njihov egzistencijalni problem.
Prihvatilište za skitnice, prosjake i beskućnike je izgrađeno 1984. godine, za vrijeme održavanja Olimpijade, radi rješavanja prosjačenja i skitnje. Danas je to dom za 11 lica, a godišnje ih kroz ovaj centar prođe u prosjeku 50.


Adilu Musliću su u toku rata poginuli žena i dijete. Kaže da je biti beskućnik veoma teško te da je imao namjeru skočiti sa nebodera. Dodao je i da su ga pokušali ubiti dok je spavao pod vedrim nebom a bio je i svjedok obračuna ovisnika o narkoticima.
Mirsada Šeho također boravi u prihvatilištu u Nedžarićima. Zbog nasilja u porodici pobjegla je od kuće. Kazala je da nema namjeru vratiti se svojoj kući jer se boji za život.
Kadrija Mujić ima krov nad glavom, trošnu kuću koja nije dostojna čovjeka. Pomažu mu tek rijetki pojedinci. Za pare si prijatelj, bez para ne možeš ništa, izjavio je Mujić.
Precizan broj beskućnika je nemoguće utvrditi, ali je činjenica da bi on bio znatno veći kad bi se tu dodali i oni koji su “granično udomljeni“, odnosno oni koji su u opasnosti da postanu beskućnici zbog siromaštva ili neadekvatnog smještaja ili pak “skriveni beskućnici“ koji su udomljeni kod rođaka ili prijatelja.

(tv1)

Možda vam se svidi

Comments are closed.