Tri lica lišena slobode zbog krivičnih djela izvršenih u Visokom i Kaknju

Službenici Policijske stanice Visoko su poduzimajući intenzivne operativne mjere i radnje na terenu u cilju rasvjetljavanja krivičnih djela razbojništva, teških krađa i izazivanja opće opasnosti, koja su izvršena u proteklom periodu na području općine Visoko,  došli do operativnih saznanja da se u vezu sa navedenim krivičnim djelima mogu dovesti lica: V.A., rođen 1995. godine i J.M., rođen 1993. godine, oba lica iz Visokog.

Dana 21.02.2016. godine, policijski službenici su locirali i pronašli navedena lica, koja su lišena slobode i nad kojim je u službenim prostorijama zavedena kriminalistička obrada. Tom prilikom uspješno je rasvjetljeno i zadokumentovano krivično djelo razbojništvo izvršeno dana 01.09.2015. godine, u prostorijama sportske kladionice  “Lutrija “BH”, u ulici Mule Hodžića, u Visokom, na način da su navedena lica, uz prijetnju vatrenim oružjem- pištoljem, otuđila novac u iznosu od 650,00 KM.

Pored toga, zavedenom kriminalističkom obradom utvrđeno je da je lice V.A. izvršilo i sljedeća  krivična djela:

Dana 02.06.2014. godine, u Naselju Luke, izvršeno je krivično djelo razbojništvo u prostorijama marketa “S Mahir”, kojom prilikom je V.A., uz prijetnju vatrenim oružjem, otuđio novac u iznosu od 800,00 KM.

Dana 21.09.2013. godine, oko 23,00 sati, u mjestu Šareni Hanovi, ispred ulaza sportske kladionice „Bet Live“, od uposlenice iste, prilikom zaključavanja vrata, V.A. je otrgnuo sa ramena ručnu torbu u kojoj se nalazio novac u iznosu od 1.000,00 KM.

Dana 30.11.2013. godine, oko 23,00 sati, u mjestu Šareni Hanovi, ispred ulaza sportske kladionice „Bet Live“ od uposlenice iste, prilikom zaključavanja vrata, V.A. je otrgnuo sa ramena ručnu torbu u kojoj se nalazio novac u iznosu od 1.300,00 KM.

Dana 27.08.2015. godine, u ulici Šahinovića na broju 8, izvršeno je krivično djelo izazivanje opće opasnosti na način da je V.A. namjerno izazvao požar na putničkom motornom vozilu „BMW“, vlasništvo M.E. iz Visokog, čime je pričinjena štetu na vozilu u iznosu od 15.000,00 KM.

Dana 15.02.2016. godine,  u prostorijama ugostiteljskog objekta “Ime”, u ulici Čaršijska, V.A. je od lica V.N. iz Visokog otuđio mobilni telefon Apple iPhone 6, vrijednosti  od oko 1.000,00 KM. Predmetni  aparat  je pronađen i vraćen vlasniku.

Dana 22.02.2016. godine, na osnovu naredbe Općinskog suda u Visokom, izvršen je pretres kuće i pratećih objekata koje koristi lice V.A. Tom prilikom je pronađena i oduzeta odjeća, koja je  korištena prilikom izvršenja navedenih krivičnih djela i koja će biti predmet potrebnih provjera i eventualnih vještačenja.

Nakon izvršenog pretresa i kriminalističke obrade, oba lica su ispitana u svojstvu osumnjičenih na okolnosti izvršenja krivičnih djela koja im se stavljaju na teret, te će protiv istih Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da je lice V.A. počinilo krivično djelo “Razbojništvo” iz člana 289. KZ FBIH, krivično djelo “Krađa” iz člana 286. KZ FBiH, krivično djelo “Teška krađa” iz člana 287. KZ FBiH i krivično djelo “Izazivanje opće opasnosti” iz člana 323. KZ FBiH, a lice J.M. krivično djelo “Razbojništvo” iz člana 289. KZ FBIH.

U proteklih nekoliko dana od strane službenika Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Policijske stanice Kakanj su poduzimane pojačane operativne aktivnosti, te je uspješno rasvjetljeno razbojništvo koje je izvršeno dana 21.02.2016. godine, u prostorijama sportske kladionice  “BH Play”, u ulici Alije Izetbegovića, u Kaknju, na način da je jedno maskirano lice, uz prijetnju oružjem, otuđilo novac u iznosu od 535,00 KM.

Operativnim aktivnostima policijskih timova došlo se do saznanja da se u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela može dovesti lice G.M., rođen 1988. godine, iz Kaknja, koje je inače povratnik u vršenju ovih krivičnih djela. Navedeno lice je dana 23.02.2016. godine, locirano i  lišeno slobode na području Kaknja i nad istim je u službenim prostorijama zavedena kriminalistička obrada. Zavedenom kriminalističkom obradom došlo se do određenih informacija i saznanja o načinu izvršenja krivičnog djela i drugim bitnim okolnostima koje se tiču izvršenog razbojništva.

Nakon kompletiranja svih dokaza i obavještenja, protiv navedenog lica će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo “Razbojništvo” iz člana 289. KZ FBIH. (MUP ZDK)

Možda vam se svidi

avatar