Trgovci u BiH profitiraju zaokruživanjem cijena: Građanima na kusuru ukradu milione KM

Zbog nepostojanja apoena, novčanica manjih od pet feninga, trgovci u Bosni i Hercegovini na zaokruživanju cijena od kupaca godišnje uzimaju milione maraka, piše Blic.

Da bi se spriječile zloupotrebe, Centralna banka BiH je prije deset godina donijela smjernice o zaokruživanju, po kojima se iznosi od jedan i dva feninga zaokružuju na nulu, od tri, četiri, šest i sedam na pet feninga, a osam i devet feninga zaokružuju se na deset.

Međutim, trgovci, posebno u velikim tržnim centrima, to konstantno zloupotrebljavaju na štetu kupaca, tako što cijenu od na primjer 2,92 KM zaokružuju na 2,95, umjesto na 2,90 KM. Fening po fening dnevno od kupaca uzmu haljade maraka, dok građani često ne obraćaju pažnju na to. U udruženjima za zaštitu potrošača ističu da su zloupotrebe prilikom zaokruživanja cijena sve prisutnije, zbog čega su tražili od Centralne banke uvođenje apoena od jedan fening, ali je sve ostalo mrtvo slovo na papiru.

– Osim toga, cijene su namjerno formirane tako da se ne može vratiti tačan kusur. Zaokruživanje u većini slučajeva ide na štetu građana, a novac završi u privatnim džepovima – ističe izvršna direktorica Udruženja građana “Don” Prijedor, Murisa Marić.

Dodaje da u većini zapadnih zemalja postoje najmanji apoeni i potrošačima se uvijek kusur uredno nudi, a na njima je da li će prihvatiti male iznose ili ne.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar