Treba li dati napojnicu, koliku, kako, i to u svim zemljama svijeta!

Jeste li znali kako se napojnica u restoranima NE ostavlja u svega par država od kojih možemo izdvojiti Japan, Singapur, Botswanu i Koreju. 

Isto tako, u Japanu i Singapuru nije pristojno ostavljati napojnicu niti u hotelu, već se očekuje da ćete ostaviti poklončić ili “Thank you” karticu.

Najviša napojnica se očekuje u Mađarskoj (zaokružite na 10, 15 ili 20% od ukupnog računa), SAD-u (15 ili 20%) te u Južnoafričkoj Republici (10 ili 20%).

13292001U nekim državama, kao što su Italija, Rumunija, Katar, Belgija, Egipat, Hong Kong, Švajcarska, Slovačka ili Australija, napojnica već uključena u cijenu te nije potrebno ostavljati nikakve dodatke na nju – oosim ako baš ne simpatišete konobara ili konobaricu!

Napojnica u simboličnoj visini od 5% je dobrodošla u Njemačkoj,  Grčkoj, Indiji, Keniji, Nigeriji, Kini, Austriji, Španiji, Češkoj, Gani i Francuskoj. 

tip-pounds-093Nadamo se da ćete uz ove savjete uštedjeti koji euro na putovanju, i isto tako nam dati savjet kolika je najbolja napojnica u našim krajevima. Po našem skromnom mišljenju – otprilike 10% od računa.

Možda vam se svidi

Comments are closed.