Toplotni val zahtvatio cijelu BiH, u Kaknju 35 stepeni

Toplotni val od jučer je zahvatio cijelu našu zemlju, a temperature rastu i do 39 stepeni celzija koliko je danas bilo u Mostaru, dok je u Bosanskoj Krupi bilo 38 stepeni. Upaljen je i narandžasti meteoalarm koji upozorava na opasne vremenske prilike.
Nakon kišovitog i prohladnog perioda u BiH su konačno stigle ljetne temperature. Tako je u 14 sati najtoplije bilo u gradu na Neretvi sa 39 stepeni dok je u Bosanskoj Krupi izmjereno 38. U Čapljini i Drvaru izmjereno je 35 stepeni celzija, u Banjoj Luci i Neumu 36, Bihaću, Bijeljini, Doboju i Bosanskom Novom 35, Sanskom Mostu, Tuzli, Trebinju, Jajcu i Gradačcu 34, Livnu, Bugojnu i Zvorniku 33, dok se živa na termometru u Sarajevu u 14:00 sati popela na 32 stepena.

Ipak, temperature će svoj maksimum dostići od 15 do 15:30 sati kada će biti još toplije.

Oni koji su morali biti na otvorenom koristili su razne načine da se zaštite – sunčane naočale, kišobrane, kape…dok su kao osvježenje poslužili voda iz javnih česmi, sladoledi, lepeze…

Ljekari su upozorili građane da odijevanje i ishranu prilagode visokim temperaturama. Odjeća treba biti lagana od prirodnih materijala, a potrebno je zaštititi oči i glavu.

Savjetuje se konzumiranje što više vode ili čaja, lagane i svježe hrane, voća, povrća, dok je meso i mesne prerađevine te ostalu lako kvarljivu hranu neophodno izbjegavati.

Ljekari savjetuju djeci, trudnicama, starijima i hroničnim bolesnicima da ne izlaze u periodu od 10 do 18 sati bez prijeke potrebe.

Meteorolozi za srijedu najavljuju još toplije vrijeme sa temperaturama do 40 stepeni celzija. Osvježenje dolazi u noći sa srijede na četvrtak kada se u većem dijelu Bosne očekuju kiša ili lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom.

Možda vam se svidi

Comments are closed.