Toplotni udar: Kako prepoznati simptome i zaštititi se

Lako se može pomiješati sa sunčanicom, pa je neophodno da znate koji su simptomi toplotnog udara, kako da se zaštitite i kako da pomognete ljudima da se oporave od njega.

Povišena vanjska temperatura u kombinaciji sa visokim procentom vlažnosti vazduha može dovesti do najteže komplikacije termičkog stresa – do toplotnog udara.

Toplotni udar nastaje u momentu kada tjelesna temperatura naglo poraste preko 41 stepen, usljed izlaganja organizma velikoj toploti.

Proces naglog rasta temperature dešava se u vrlo kratkom vremenskom roku, za svega deset do petnaest minuta, a prate ga brojni simptomi.

Neki od njih su: tjelesna temperatura iznad 40 stepeni, suha i vruća koža, otežano disanje, vrtoglavica, umor, nizak krvni pristisak, mučnina, povraćanje, odsustvo znojenja, grčevi, gubitak svijesti…

Da biste pomogli osobi zahvaćenoj toplotnim udarom, potrebno je da je, na prvom mjestu, odvedete u hlad ili rashlađenu prostoriju i uklonite suvišnu odeću. Zatim, umivajte je hladnom vodom i, ukoliko je u svjesnom stanju, dajte da pije napitke bez kofeina i alkohola.

Toplotni udar vrlo je sličan sunčanici, ali je razlika u tome što toplotni udar ne mora nastati usljed direktnog izlaganja suncu.

Da biste se zaštitili od toplotnog udara, preporučuje se lagana odjeća prilagođena svijetlih boja i prirodnih materijala, redovna rehidratacija, rashlađivanje i slično.

Novovrijeme.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.