“TO JE SMRT KAKVU SMO HTJELI” – Muž joj je eutanaziran, imala je dva minuta da se oprosti

Kristin Tornton je ležala pored svog partnera Troja i šaptala mu na uho dok mu se život završavao. Majka dvoje djece kaže da je to vrsta smrti koju je par očajnički želio.

Troj je patio od višestruke atrofije mišića, neizlječive i teške bolesti. I dok su droge preplavljivale njegovo tijelo, mogao je da čuje svoju ženu još oko dva minuta prije nego što je umro.

Meni je to bilo mirno i ja sam se samo pobrinula da kažem sve što bih mogla smisliti da kažem. Rekla sam mu koliko ga volim i kako ću se pobrinuti da ga djeca nikada ne zaborave, da će znati koliko je bio poseban.

U australijskoj državi Viktoriji, odakle je par, stupio je na snagu zakon koji dozvoljava pacijentima u terminalnoj fazi bolesti da traže eutanaziju, što je prvi takav akt u zemlji. Eutanazija je moguća za pacijente u terminalnoj fazi bolesti starije od 18 godina i koji žive u državi Viktoriji i imaju manje od šest mjeseci života ili manje od godinu dana za osobe koje pate od multiple skleroze ili neuromotornih bolesti, piše “Srpskainfo“.

Možda vam se svidi

avatar