Težak poraz i šok za Hasana Čengića: Izgubio na izborima za Sabor Islamske zajednice

Nakon izbora na nivou džemata te u subotu održanih izbornih skupština medžlisa, jučer su u svim izbornim okruzima održani izbori za članove Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Za članove Sarajevskog izbornog okruga izabrano je trinaest članova među kojima je najviše glasova, 248, idobio Mirsad Mujić, kandidat Kiseljaka i Fojnice.

Osim Mujića u Sabor su ušli i Edhem Bičakčić (159 glasova), Senad Ćeman (222), Sadrudin Išerić (230), Fuad Ohranović (183), Nedim Matoruga (157), Esad Tanović (160), Belma Bešlić (229), Mina Pleh (149), Azem Mulalić (156).

Na jučerašnjim izborima kadidati su bili i Hilmo Neimarlija te aktuelni predsjednik Sabora IZ u BiH Hasan Čengić. Međutim oni nisu dobili dovoljan broj glasova za ulazak u ovo tijelo, što u slučaju Čengića predstavlja svojeevrsni šok, budući da je imao ambiciju obnoviti mandat na čelu Sabora IS-a.

Inače, Sabor je najviše predstavničko i zakonodavno tijelo Islamske zajednice i ima 87 sabornika koji se biraju u izbornim okruzima, a sabornici između sebe biraju predsjednika Sabora.

Kako Slobodna Bosna saznaje, Hasan Čengić je jutros više od dva sata razgovarao sa reisom Kavazovićem o ishodu jučerašnjih izbora, no tu se više ništa ne može promijeniti, izbori su konačni, a rezultati obvezujući.

Prema nezvaničnim informacijama, Čengić je imao ambiciju ne samo obnoviti predsjednički mandat nego i početkom 2020. godine voditi proces izbora novog reisa, a njegov kandidat za tu funkciju je ljubljanski muftija Nedžad Grabus.

Možda vam se svidi

Leave A Reply