Testirao brzinu downloada 5G mreže, snimka postala viralna

Iako bi komercijalna uporaba na svjetskoj razini trebala krenuti 2020. godine, neke velike kompanije, poput T-Mobilea, Vodafonea te kineskog i korejskog Telecoma, već su provele probna lansiranja tehnologije u brojnim zemljama od Kine preko SAD-a do Njemačke i Hrvatske. Štoviše, početkom decembra 2018. svi operateri u Južnoj Koreji istovremeno su pokrenuli usluge 5G, piše “Index.hr“.

Verizon je u SAD-u omogućio pristup 5G mreži na nekoliko lokacija te je pozvao tehnološke novinare da je isprobaju. George Koroneos na Twitteru je tako objavio test brzine 5G mreže na novom Samsungu Galaxyju S10 (koji je pušten u prodaju prošli mjesec), a snimka je postala viralna. Brzina downloada od 1098 mb/ps mnoge je zapanjila, ali istovremeno i uzrujala jer je neće dobiti još neko vrijeme.

Na 5G mreži moguće je tako full HD film skinuti u nekoliko sekundi. I rezultati drugih bili su impresivni. “Tri testa na 1Gbps +, jedan na 750, jedan na 643 mb/ps”, objavila je Cnetova reporterka Jessica Dolcourt.

Implementacija tehnologije 5G u Hrvatskoj tek se očekuje tako da u ovom trenutku nema aktivnih odašiljača 5G. HT je tijekom 2018. u Istri demonstrirao tehnologiju 5G i izvršio pripremu za njezinu implementaciju.

Možda vam se svidi

avatar