Teško možemo govoriti o ljubavi između Srba i Hrvata, ali…

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Novom Sadu da je najvažnije da Srbi i Hrvati razumiju da jedni bez drugih teško mogu opstati.
“Što se tiče naših odnosa, teško da bi mi neko vjerovao da govorim o velikoj ljubavi između Srba i Hrvata. Važno je međutim, da shvatimo, da jedni bez drugih – teško da ćemo opstati”, rekao je Vučić nakon svečanog otvaranja Spomen-doma bana Josipa Jelačića i njegove predaje na korištenje Hrvatskom nacionalnom vijeću /HNV/, u Srbiji.
Vučić je istakao da Srbija i Hrvatska, uprkos činjenici da bi se danas teško mogli saglasiti po nekom pitanju, imaju važan posao u budućnosti, a to je da samo dijalogom i čuvajući mir počnu graditi međusobno povjerenje.
On je rekao da će Srbija pokušati pronaći rješenje kad je u pitanju zahtjev hrvatske manjine da više učestvuje u vlasti Srbije.
“Mi ćemo izaći u susret i pokušati pronaći rješenje za zahtjev hrvatske manjine za većim učešćem u vlasti, mada, smatram da se ne mogu po tom pitanju praviti paralele sa Hrvatskom”, rekao je on.
Vučić je naveo da je Spomen-dom bana Jelačića jedna od prvih stvari koje su obećane i realizovane kada je u pitanju hrvatska manjina u Srbiji i poručio da su ljudi hrvatske nacionalnosti građani Srbije.
Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je da otvaranje Spomen-doma može postati simbol želje da se još snažnije krene u rješavanje svih otvorenih pitanja i izgradnju boljih odnosa Hrvatske i Srbije.
Radman je izrazio uvjerenje da iskrenim i otvorenim dijalogom dvije države mogu da rješe sva otvorena pitanja.
“Ovo je veliki događaj za hrvatsku zajednicu ovdje, ali veliki dan i za Srbiju. Današnja svečanost je važan trenutak u odnosima Hrvatske i Srbije, budući da jasno pokazuje da zajedničkim snagama možemo raditi na dobrobiti svih”, rekao je Radman i izrazio uvjerenje da je Jelačić najvažnija osoba u historiji Hrvatske.
“Njegova kuća, gdje se rodio u Petrovaradinu, otkupljena je i obnovljena uz pomoć Vlade Srbije, zbog čega se zahvaljujem predsjedniku Vučiću. Uvjeren sam da će to doprinijeti očuvanju savremene kulture Hrvatske i očuvanju njenog historijskog naslijeđa”, rekao je Radman i dodao da manjine moraju biti spona i mostovi koji će ojačati odnose dvije države.
Osim Vučića i Radmana svečanosti otvaranja Spomen-doma bana Jelačića prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.
Ban i grof Jelačić, po kome se naziva i glavni trg u Zagrebu, predstavlja jednu od najznačajnijih figura u historiji hrvatskog naroda. Jelačić je rođen na današnji dan 1801. godine u Petrovaradinu, a hrvatska nacionalna zajednica u Srbiji 16. oktobar obilježava kao nacionalni praznik.

Možda vam se svidi

Leave A Reply