Teške torbe ugrožavaju zdravlje žena

Nošenje teške torbe opterećuje tijelo, a sve dodatno komplikuju i visoke potpetice. U tom položaju stradaju vrat, leđa, ruke i koljena.

Svakodnevno nošenje pretrpanih tašni, postepeno dovodi do neprijatnih posljedica, a dame toga nisu ni svjesne. Zbog velikih torbi, svaka druga žena ima bolove i ranije stari, tvrdi britanski fizioterapeut Rasel Stoker iz Britanskog udruženja hiropraktičara, na osnovu rezultata istraživanja.

Nošenje teške torbe opterećuje tijelo, a sve dodatno komplikuju i visoke potpetice. U tom položaju stradaju vrat, leđa, ruke i koljena.

Vrat se povija u stranu da bi se uspostavila ravnoteža, što dovodi do napetosti i upale mišića. Rame na kojem se nosi torba pomereno je unazad i višlje od drugog. Ovaj položaj utiče na leđa, lopatice i potporne mišiće kičme, pa se umaraju i grče, a tada ne mogu dobro da podupiru kičmu. Ako se tašna nosi samo na jednoj strani, može doći i do iritacije nerava i išijasa.

Ruka u kojoj je torba je statična tokom hoda, a prirodno je da se pomjera pri svakom pokretu kako bi se održala ravnoteža. Istovremeno, zbog pritiska teške torbe, može doći do povrede nerava ruke i hroničnog bola. Što je teret teži, veći je pritisak na zglobove, pa se oni troše, a koljena se opterećuju. (Vijesti.ba)

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar