21.7 C
Kakanj
Četvrtak, 24 Juna, 2021

Tešanj: Otvoren Centar za obrazovanje odraslih

U Mješovitoj srednjoj školi u Tešnju u četvrtak (19.06.2014.) otvoren Centar za obrazovanje odraslih.

Uspostavu Centra te stručno osposobljavanje i zapošljavanje CNC operatera, metalobrusača i obrađivača metala rezanjem za preduzeća Mann Hummel, BA Tešanj, Pobjeda d.d. Tešanj i Enker d.d. Tešanj suštinska je odrednica kao i osnova memoranduma o razumijevanju radi provođenja ovog projekta. Tehničku podršku cijeloj ideji dali su USAID – Sida  i Firma projekt.

Praktično, radi se o projektu koji podrazumijeva osposobljavanje zaposlenih i dodatno obrazovanje radnika radi zapošljavanja kod poznatog poslodavca. Ovim se na pravi ali i jednostavna način pomaže privredi što će u mnogome pomoći i donošenje Zakona o obrazovanju odraslih u ZDK.Time bi bilo riješeno pitanje neformalnog obrazovanja u ZDK.

Treba podsjetiti da su memorandum o uspostavi centra potpisali Federalni zavod za zapošljavanje, Vlada ZDK, Agencija za razvoj Općine Tešanj, Mješovita srednja škola Tešanj i Udruženje privrednika ove Općine.

U prvoj fazi Centar će sa Biroa za zapošljavanje u Općini Tešanj osposobiti 30 radnika i to 15 iz preduzeća Pobjeda za zanimanje operater za CNC mašinama, deset radnika iz Mann Hummel-a za zanimanje obrađivača metala rezanjem  i pet radnika Enker-a za zanimanje metalobrusača.

U budućnosti Centar će se koristiti, a prije svega prema potrebama tržišta radne snage za dodatno osposobljavanje, usavršavanje, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radne snage za različita zanimanja. Ujedno će obezbjeđivati formalno obrazovanje prilagođenim programima obuke kroz organizovanje različitih kurseva i radionica.

 

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO