Teroristi u Francuskoj pucali municijom iz BiH?

Teroristi, koji su u napadu na redakciju satiričnog lista “Šarli ebdo” u Parizu ubili 10 novinara i dva policajca, koristili su municiju koja potiče iz BiH, piše “Glas Srpske”.

List navodi da je ugledna istraživačka agencija “Konflikt njuz”, koja se bavi izvještavanjem iz ratnih zona, objavila fotografiju čaure za koju tvrdi da je pronađena poslije krvavog pohoda terorista.

Na čauri je utisnuta oznaka “IK 86”, a prema svjetskom šifrarniku za municiju, riječ je o municiji proizvedenoj 1986. godine u fabrici “Igman” iz Konjica, navodi “Glas Srpske”.

VEZANI ČLANAK: Iz ministarstva i oružanih snaga nije otišao nijedan metak

Policije BiH i Francuske su u proteklih nekoliko godina izvele više akcija u kojima su uhapšeni šverceri i zaplijenjena znatna količina oružja. Akcije su sprovedene pod indicijom da krijumčareno oružje i municija završavaju u rukama terorista.

Sumnja se da su oružje i municija nestajali iz vojnih skladišta pod plaštom uništavanja viška naoružanja, koje je obavljano uglavnom u firmama namjenske industrije u Federaciji BiH /FBiH/.

U Agenciji za istrage i zaštitu /Sipa/, koja je vodila istragu o švercu i zloupotrebama prilikom uništavanja oružja, kažu da su završili dio posla i predali izvještaj Tužilaštvu BiH, a da na ostalim slučajevima još rade.

Iz Sipe ističu da su vršili provjere u vezi sa švercom naoružanja iz BiH u Francusku i da znaju za mnogo nezakonitosti u vezi sa švercom naoružanja iz firmi namjenske industrije u FBiH.

“U saradnji sa francuskim bezbjednosnim agencijama provjerićemo i informaciju da su teroristi u Parizu koristilu municiju iz BiH”, navode u Sipi.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za bezbjednost u bivšem sazivu parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je da su informacije da su teroristi koristili municiju iz BiH još jedan dokaz da je oružje iz BiH završavalo u rukama raznih militantnih grupa na raznim svjetskim destinacijama.

(Srna)

Možda vam se svidi

Comments are closed.