Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Postaje li vožnja automobila luksuz? Uz gorivo i rezervne dijelove, poskupljuje i registracija vozila

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka 2023. vozači bi mogli plaćati policu osiguranja od autoodgovornosti za osam do deset posto više nego što trenutno iznose cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da polica za ovaj oblik osiguranja čini pola troškova za registraciju vozila, to znači da će dosta poskupjeti  Vožnja automobila u BiH uskoro bi mogla postati luksuz.

Uz enormno visoke cijene goriva, koje su posljednjih mjeseci išle iznad 3,50 KM, od ove godine skuplje su i gume, što su osjetili svi koji nisu imali zimske gume od prošle godine.

Gorivo je trenutno pojeftinilo, ali niko ne garantuje koliko dugo će tako ostati i da ne slijedi novi rast.

Šta nas sve čeka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, cijene svih autodijelova su porasle, neke čak i do 60 posto.

Kada je riječ o limenim ljubimcima, poskupljenjima tu nije kraj.

Od nove godine vozače, kako sada stvari stoje, čeka još jedan udar na kućni proračun, piše Večernji.ba. Od početka 2023. vozači bi mogli plaćati policu osiguranja od autoodgovornosti za osam do deset posto više nego što trenutačno iznose cijene.

S obzirom na to da polica za ovaj oblik osiguranja čini pola troškova za registraciju vozila, to znači da će dosta poskupjeti. Društva za osiguranje u Republici Srpskoj podnijet će zahtjev nadležnom regulatoru da im odobri povećanje premije osiguranja od autoodgovornosti jer im je u prvom polugodištu 2022. dobit pala za 23,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Glavni razlog zbog čega su pojedine osiguravajuće kuće poslovale u minusu je rast šteta koje su u ovoj godini povećane za 30 posto. Iz Agencije za osiguranje Republike Srpske, koja po zakonu donosi cjenovnik polica osiguranja, kažu kako na to hoće li prijedlog osiguravajućih kuća biti prihvaćen ili ne utiče više faktora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su objasnili iz ove Agencije, prije donošenja odluke analiziraju se makroekonomske i druge pretpostavke koje mogu imati značajan uticaj na buduće kretanje trendova odštetnih zahtjeva i troškova poslovanja u ovoj vrsti osiguranja.

Iako se u istoj situaciji nalaze i osiguravajuće kuće u Federaciji BiH, u ovom entitetu još se uvijek rade analize koje će pokazati je li u ovom trenutku potrebno od nadležnog tijela tražiti odobrenje za povećanje cijena.

– Udruženje društava za osiguranje FBiH prati ekonomska kretanja u BiH, kao i na tržištu osiguranja te smo u više navrata u posljednjih nekoliko mjeseci isticali kako inflacija i povećanje cijena raznih vrsta roba i usluga odnosno cijene rada predstavlja značajan pritisak na fondove za isplatu šteta društava za osiguranje – kazao je za medije glavni sekretar Udruženja društava za osiguranje FBiH Ermin Čengić.

Objasnio je da se trenutna kretanja ne mogu ignorisati u kontekstu razgovora o promjeni cijene obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti.

Podsjetio je, eventualnu odluku o promjeni tarife, odnosno cijene police obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti donosi regulatorna Agencija za nadzor osiguranja FBiH.

– Trenutno smo u fazi analiza, nakon čega bismo mogli doći u poziciju da razgovaramo o argumentima za eventualnu promjenu cijene obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, a u svrhu sprečavanja poremećaja na tržištu osiguranja – zaključio je Čengić.

Koliko imamo vozila

Inače, tokom prošle godine u BiH su ukupno registrirana 1,152.743 cestovna vozila, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje od 44.032 vozila, odnosno 3,97 posto.

Prosječna starost motornih vozila u BiH nešto je više od 16 godina, s tim da je oko 45 posto starije od 21 godine, a više od 87 posto voznog parka starije je od 12 godina.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, tijekom prošle godine u FBiH je registrirano ukupno 690.597 vozila, što je za 2,9 posto više u odnosu na 2020., kada je ukupno registrirano 671.369 vozila.

Od ukupnog broja registriranih cestovnih motornih vozila u 2021. godini, 87,1 posto odnosi se na putnička, 10,4 posto na teretna, a 2,5 posto na sve ostale kategorije vozila.

- Marketing -