Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Politika naseljavanja: Izrael gradi 3.500 novih objekata na Zapadnoj obali uprkos kritikama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich najavio je namjeru izraelske vlade da nastavi politiku naseljavanja na palestinskim teritorijama izdavanjem više od 18.000 građevinskih dozvola na okupiranoj Zapadnoj obali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupacione vlasti su odobrile izgradnju oko 3.500 novih objekata, od kojih je većina u naselju Ma'ale Adumim, istočno od Jerusalema.

Prema radiju izraelske vojske, odluka o izgradnji ovih novih objekata donesena je nakon pucnjave koja se dogodila u februaru u blizini kontrolnog punkta Al-Zaim istočno od Jerusalema, kada je ubijen jedan Izraelac i ranjeno osam osoba, prenosi Al Jazeera.

Ministrica za naseljavanje Orit Strook je rekla: „Obećali smo i ispunjavamo.“ U postu na X platformi je dodala: „Izgradićemo našu domovinu jer imamo ovu zemlju. Naša domovina će biti izgrađena uprkos svom uništenju. Gradit ćemo našu domovinu snagom naše volje.“

Gradnja uprkos upozorenjima

Smotrich, vođa desničarske Vjerske cionističke stranke i ministar u Ratnom kabinetu, rekao je na platformi X: „Pored građevinskih dozvola, mnogo ulažemo u razvoj saobraćajne infrastrukture, zapošljavanje i kvalitet života. Neprijatelji pokušavaju da nam naude i oslabe nas, ali ćemo nastaviti da gradimo na ovoj zemlji.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelski Kanal 13 objavio je da je Vrhovni savjet za planiranje i izgradnju odobrio izgradnju 3.500 objekata na Zapadnoj obali. Prenio je da odluka uključuje izgradnju stambenih objekata u naseljima Ma'ale Adumim i Kedar istočno od Jerusalema te Efrat južno od Jerusalema.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i mnoge druge zapadne zemlje su u posljednjim mjesecima pozvale Izrael da prekine aktivnosti naseljavanja i nasilja na Zapadnoj obali koje čine doseljenici. Prema procjenama, na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalem, ima više od 720.000 doseljenika.

Ujedinjeni narodi i veći dio međunarodne zajednice smatraju nezakonitim naseljavanje na teritorijama okupiranim 1967. godine, dok od Izraela bezuspješne traže da se to zaustavi jer potkopava šanse za rješavanje sukoba uspostavljanjem dvije države.

- Marketing -