Telekom operateri u BiH su vam dužni dekodirati mobitel, a za to vam treba samo jedan dokument

Uobičajena je praksa da telekom operateri nude potrošačima prodaju mobitela po povlaštenim cijenama (često i za 1 KM) uz obavezu zaključenja ugovora o pružanju telekomunikacijskih usluga na period od 12 ili 24 mjeseca.

Kako ističu iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, nakon zaključivanja ugovora i kupovinom mobitela,  nema sumnje da je kupljeni mobitel vlasništvo potrošača-korisnika usluge.

– Mobitel kupljen od određenog telekom operatera je u većini slučajeva kodiran. Ukoliko je mobitel kodiran, nakon isteka ugovora kod tog operatera, korisnik se susreće sa problemom da na postojećem mobitelu ne može koristiti niti mijenjati SIM karticu drugih operatera.  Zbog toga je mobitel potrebno dekodirati. Uslugu dekodiranja, odnosno “oslobođanja“ mobitela vrše svi telekom operateri, a na pismeni zahtjev korisnika. Predmetna usluga je besplatna – pojasnili su iz Institucije ombudsmana.

Dodaju da je “Institucija ombudsmana imala prigovore potrošača o ovom problemu, te prema izjašnjenju odgovornih iz telekoma izvještava javnost da potrošači mogu dobiti navedenu uslugu isključivo na pismeni zahtjev uz koji je potrebno priložiti garancijski list mobitela koji se želi dekodirati“. (Faktor.ba)

Možda vam se svidi

Leave A Reply