Telefonski brojevi postaju stvar prošlosti

Glasovni i video pozivi, slanje poruka, video zapisa i fotografija, grupni chat pa čak i slanje novca drugim korisnicima – sve ove opcije mogu se obavljati putem komunikacijskih aplikacija, bez potrebe za telefonskim brojem

Telefonski brojevi uskoro će postati stvar prošlosti i ljudima više neće biti potrebni jer će za komunikaciju koristiti internet aplikacije, pri čemu bi većinu brojeva mogao da zamijeni Facebook Messenger.

Tako barem razmišlja David Marcus koji je u Facebooku zadužen za razvoj Messengera, aplikacije za razmjenu poruka između korisnika Facebooka koja ima oko 800 miliona mjesečnih korisnika i čiji je broj korisnika u posljednjih šest mjeseci porastao za oko sto miliona.

U saopćenju na zvaničnom blogu, Marcus je napisao da nam danas mobilne aplikacije omogućavaju sve ono što smo ranije mogli da obavljamo putem klasičnih mobilnih telefona (pozivi i razmjena poruka), ali i mnogo više od toga, tako da korištenje telefonskih brojeva danas postaje gotovo besmisleno.

Putem Facebook Mesengera, osim slanja tekstualnih poruka i glasovnih poziva, korisnici mogu da razmjenjuju fotografije i video zapise (naravno, ove opcije omogućava većina sličnih aplikacija za komunikaciju), a čak je moguće i slati novac prijateljima – sve to bez ikakve potrebe za telefonskim brojem. Također, omogućene su i brojne druge opcije poput grupnih razgovora.

Za mnoge kompanije Messenger je postao još jedan alat za korisnički servis, a Facebook je prošle godine programerima omogućio razvoj aplikacija za Messenger tako da aplikacija, koja je na početku bila namijenjena samo razmjeni poruka, postaje nezavisna društvena platforma.

Iako Marcus, naravno, govori konkretno o Facebookovoj aplikaciji kao o alatu koji će zamijeniti telefonske brojeve, isto se može primijeniti i na druge aplikacije poput Vibera ili Skypea putem kojih se također mogu obavljati glasovni i video pozivi, slati poruke, fotografije, video snimci itd. (Novovrijeme.ba)

Možda vam se svidi

Leave A Reply