Tehnološki mitovi u koje treba da prestanemo da verujemo

Da li telefon smije da se puni tokom noći i nakon što je baterija puna i šta će se dogoditi ako punjač iPhonea koristite za iPad? Ovo su samo neka od pitanja sa kojima se često susrećemo i na koja, isto tako često, dobijamo kontradiktorne odgovore.

Činjenica je da je, uprkos sve većem broju savremenih tehnoloških uređaja koje koristimo, količina informacija kojima raspolažemo o upotrebi tih uređaja obrnuto proporcionalna i broju uređaja i našem znanju o njihovom pravilnom korištenju.

Zato vam donosimo samo neke od mitova o korištenju pametnih telefona, tableta i računara koji su se, često bez utemeljenih argumenata, ukorijenili u našoj svakodnevici, koje je na jednom mjestu skupio Business Insider.

1. Appleovi kompjuteri ne mogu biti zaraženi virusom

Netačno. Još 2012. godine hiljade Macovih računara zaraženo je trojancem.

2. Privatno/Inkognito pretraživanje je anonimno

Netačno. Ako koristite “inkognito” opciju pretraživanja na Google Chromeu ili opciju “privatno” na Safariju, to jednostavno samo znači da pretraživač neće bilježiti istoriju, unositi bookmarke ili se automatski prijavljivati na naloge koje koristite. Međutim, ništa od toga ne znači da će vaš identitet ostati anoniman.

3. Ako ostavljate svoj telefon na punjaču to uništava bateriju

I ovo je netačno. Većina korisnika puni svoj telefon tokom noći pa telefon ostaje priključen i nakon što je baterija napunjena. Nema, dosad, nikakvih dokaza da ova praksa može oštetiti bateriju vašeg telefona. Nove generacije pametnih telefona koriste litijumske baterije koje su, kao i sami telefoni, dovoljno “pametne” da prestanu s punjenjem onog trenutka kada postignu puni kapacitet energije.

4. Više megapiksela garantuje bolji kvalitet kamere

Opet netačno. Čini se da nema velike razlike između kamere koja ima 12 megapiksela i kamere koja ima osam megapiksela. Kvalitet snimka zavisi od toga koliko je senzor osjetljiv na svjetlo. Naravno, veći senzori dolaze u paketu s većim brojem megapiksela, a što su megapikseli veći – više svjetla može biti apsorbovano. Dakle, u ovom slučaju važna je veličina, a ne broj.

5. Ne smijete puniti svoj telefon ako baterija nije sasvim prazna

Ni ovo nije tačno. Litijumske baterije podnose punjenje i onda kada nisu sasvim prazne, štaviše, takvo punjenje za njih čak može biti i bolje. Vek trajanja baterije ne zavisi od toga da li je punite kada je sasvim prazna ili kad je poluprazna, već o tome da li je baterija dosegla maksimalan broj ciklusa punjenja.

6. Pametni telefoni imaju veću rezoluciju ekrana

Ne uvijek. LG je nedavno na tržište izbacio svoj prvi quad HD pametni telefon rezolucije 2.560 x 1.440, što je puno veća rezolucija od 1.920 x 1.080 rezolucije prosječnih pametnih telefona. Međutim, nije dokazano da razlika u brojevima čini razliku u kvalitetu s obzirom na to da ljudsko oko detektuje piksele samo do određene granice. To je razlog zašto se, recimo, Apple više fokusira na svjetlinu nego na gustinu piksela ekrana.

7. iPad punjač ne bi smjeo da se koristi i za punjenje iPhonea

Ovo je donekle i tačno i netačno. Naime, Apple na svojoj službenoj internet stranici navodi da se iPad punjač slobodno može koristiti i za iPad i za iPhone. Međutim, Stiv Sendler, osnivač i direktor sektora za tehnologiju i elektroničke analize kompanije AEi Systems tvrdi da bi ova praksa mogla oštetiti bateriju vašeg iPhonea, a posljedice štetnosti takve prakse bile bi vidljive tek nakon dužeg vremena, oko jedne godine.

8. Svoj kompjuter ne bi trebalo da gasite svaki dan

I u ovom slučaju postoje “za” i “protiv” struje, međutim, čini se da je za računar ipak bolje da se, recimo, tokom noći, ne ostavlja u “sleep modu”, što često radimo radi sopstvenog komfora, već bi trebalo da ga potpuno ugasimo kako bi se komponente oporavile, što će dugoročno gledano produžiti vijek trajanja računara.

Možda vam se svidi

Comments are closed.