Tanja Fajon: “Nema šanse da Hrvatska bude dio Schengena”

Schengen nije mrtav, ali ako sadašnja situacija potraje, ovo je možda početak njegovog kraja, kaže Tanja Fajon.

No, šengenski prostor, onakav kakvim ga Europljani doživljavaju, već je nekoliko godina u ozbiljnim problemima. Velika izbjeglička kriza 2015. godine bila je opravdanje za ponovno uvođenje kontrola na čitavom nizu unutarnjih granica – između Austrije i Slovenije, Njemačke i Austrije, Danske i Švedske, da nabrojimo samo neke – koje ni do danas, četiri godine nakon izbjegličkog vala, nisu ukinute.

Rasprava o Hrvatskoj

Hrvatska im je, najavljuje Fajon, na dnevnom redu već na prvom sastanku, početkom sljedeće godine. Raspravljat će o stanju na granici: „Imamo nekoliko pritužbi nevladinih organizacija zbog kršenja ljudskih prava na granici između Hrvatske i BiH. Zbog toga su kolege tražile da se ta tema stavi na dnevni red i mi ćemo je razmatrati na prvoj sjednici” sljedeće godine. Moguće je, kaže, i da će članovi radne skupine organizirati terenski posjet granici.

Pismo slovenskih EU zastupnika

Krajem listopada, stara Europska komisija, pod vodstvom sad već bivšeg predsjednika Jean-Claude Junckera, dala je Hrvatskoj zeleno svjetlo, zaključivši da Hrvatska ispunjava tehničke uvjete za ulazak u Schengen. Ta odluka nije baš najbolje sjela slovenskim eurozastupnicima. Uoči Komisijine odluke, njih šestero pozvalo je otvorenim pismom vodstvo europskih institucija da se odluka prepusti novoj Komisiji, koju vodi Ursula von der Leyen.

Među potpisnicima tog pisma bila je i Tanja Fajon. „Pismo nije bilo protiv Hrvatske”, objašnjava eurozastupnica u razgovoru za Telegram, „nego smo smatrali da se radi o ubrzavanju procedure i političkoj odluci” te da bi bilo bolje da se taj korak prepusti novoj Komisiji „koja će imati više vremena razmotriti situaciju”. Kao što je poznato, Juncker ih nije poslušao.

Što sa slovenskom blokadom?

Zeleno svjetlo Komisije, međutim, nije zadnji korak u pristupanju Schengenu. Potrebna je suglasnost Europskog parlamenta i jednoglasna odluka zemalja članica. Hrvatski zahtjev za pristupanje šengenskom prostoru tu bi se mogao zakomplicirati.

S jedne strane, već stižu naznake da bi Ljubljana mogla blokirati hrvatsko pristupanje zbog neriješenog graničnog spora, odnosno činjenice da Hrvatska ne priznaje arbitražnu presudu. Može li Hrvatska u Schengen bez riješene granice sa Slovenijom, pitamo stoga slovensku eurozastupnicu.

Možda vam se svidi

Leave A Reply