Tajno društvo: Deset tajni masona

Slobodni zidari su jedna od najmisterioznijih i najkontroverznijih vjerskih grupa na svijetu. Masoni postoje vijekovima, a ako se smije vjerovati glasinama, njihova organizacija djelovala je u tajnosti još i duže.

Oni svoje tajne obrede prenose s generacije na generaciju u tajnosti i teško je znati šta je još uvijek aktuelno, a koje obrede su modernizovali ili ukinuli. Kako piše portal Listverse, ovih deset stvari treba obazrivo prihvatiti, jer je i dalje gotovo nemoguće tačno opisati šta se događa na njihovim tajnim sastancima.
10. Neće istinito da svjedoče jedni protiv drugih
Slobodnim masonima strogo je naređeno da ne smiju istinito da svjedoče protiv nekog drugog masona na suđenju. Priznaju da je to krivokletstvo, ali njima je veći grijeh da ne zaštite svog prijatelja iz masonske lože.

9. Imaju tajno rukovanje
Većina masona će negirati u javnosti, ali poznato je da imaju tajne načine rukovanja. Navodno postoje i tajne fraze koje će masoni izgovoriti kad su u opasnosti. Legenda kaže da je i osnivač mormonstva Joseph Smith na samrti izgovorio tu tajnu frazu.

8. Imaju nekoliko tajnih lozinki
Jedna od najgore čuvanih tajni masona je postojanje tajnih šifara. Međutim, čak i takve tajne imaju svoje tajne. Naime, javnost živi u uvjerenju da imaju samo jednu tajnu lozinku, ali činjenica je da ih imaju nekoliko i njihova upotreba zavisi od prilike u kojoj se koristi. Budući su najtajniju lozinku podijelili sa nekoliko visokih masona pa je svako znao tek jedan dio, našli su se u velikim problemima kada je jedna osoba ubijena. Danas tek rijetki znaju šta se na kraju dogodilo s tom najtajnijom tajnom masona.
7. Ritualna omča
Rituali pristupanja masonima često sadrže omču za vješanje. Iako sami masoni kažu da su to lijepe ceremonije, nije jasno zašto bi koristili omču. Oni kažu da to predstavlja pupčanu vrpcu koja na najintimniji način povezuje sve pripadnike, ali morate priznati da je to ipak vrlo neobično.
6. Opsjednuti su suncem
Slobodni zidari vjeruju da istok predstavlja ponovno rođenje. Masonske lože grade se ili na istoku ili na zapadu kako bi mogli da iskoriste sunčevu energiju za svoje potrebe.
5. Ateistima pristup zabranjen
Ateisti ne mogu da postanu članovi masonske lože. Prvi uslov za pristupanje slobodnim zidarima je vjerovanje u neku višu silu. Kažu da nije bitno u koju višu silu neko vjeruje i dopuštaju pojedincima slobodu vjeroispovjesti. S druge strane, tradicionalno marginalizovane grupe kao što su to homoseksualci, nemaju bilo kakvih problema s primanjem u lože.
4. Pokušavaju da kontrolišu politiku i finansije
Službeni uticaj masona je i dalje kvalitetno zataškan. Pretpostavlja se da ih ima više od pola miliona samo u Engleskoj i da kontrolišu vlasti i banke. Čak se i bolnice i univerziteti često nađu pod kontrolom masona.
3. Američki novac nosi njihov simbol
Ako ste ikad imali priliku pažljivije da pogledate američke novčanice, mogli ste da viditi simbol svevidećeg oka iznad piramide. To je simbol slobodnih zidara, a latinski moto ispod simbola se često prevodi kao “novi svjetski poredak”. Lingvisti pak kažu da je prikladniji prevod: “nova era svjetske historije” zato što su predvidjeli da će SAD imati takav uticaj na svijet.

2. Anders Breivik bio je mason
Okorjeli desničar i masovni ubica bio je član lože Svetog Olafa u Oslu. Kolege su ga isključile iz lože, ali u javnosti su se povele i rasprave o njegovom uticaju na ložu i koliko je zapravo bio aktivan u masonima.

1. Odigrali su ključnu ulogu u istraživanju svemira

Neki kažu da masoni žele da preuzmu svijet, ali barem neki masoni su se okrenuli prema nebesima i prema Mjesecu. Neki astronauti, kao što je to bio Buzz Aldrin, nisu se sramili da priznaju da su masoni. Priča se i da je Aldrin nosio masonsku zastavu do Mjeseca i natrag.

Leave A Reply