Tajne iz putničkih aviona: Zašto pilot i kopilot nikada ne jedu istu hranu prije leta?

Sigurnost putnika u avio saobraćaju gotovo je u potpunosti u rukama osoblja, tako da piloti na komercijalnim letovima moraju poštovati određene stvari, ali na mnoge mogu i uticati.

Na primjer, piloti najčešće mogu da biraju  kopilota s kojim bi htjeli da lete, a pri izboru im je uvijek i osoba s kojom nikako ne žele da dijele kokpit. Ipak, neka pravila nikako ne smiju prekršiti, a jedno od njih je da pilot i kopilot prije leta ne smiju da jedu istu hranu.

Iako je pravilo na  prvi pogled čudno, za njega postoje jako dobri razlozi, a oni su, naravno, sigurnosne prirode. Na primjer, ako nešto pođe naopako s obrokom jednog pilota i on se otruje hranom, drugi pilot neće doživjeti istu sudbinu i moći će da preuzme upravljanje avionom.

Važno je dodati kako ta praksa nije propisana zakonom, ali je donose same avionske kompanije kako bi što bolje zaštitile svoje putnike. Takođe, pilotima se savjetuje i izbjegavanje određene hrane prije leta, poput sirove ribe.

Trovanje hranom na letovima je rijetkost, ipak, zabilježeni su neki slučajevi. Najpoznatiji je onaj iz 1982. godine, kad se pokvarenim pudingom otrovalo čak 10 članova posade uključujući pilota i kopilota, a da stvar bude gora, riječ je bila o prekookeanskom letu New York – Lisabon.

Ipak, čak i tada piloti su zadržali pribranost i uspjeli da se vrate u Boston, a s obzirom na današnju praksu konzumiranja hrane prije leta, gotovo je nemoguće da se oba pilota otruju hranom.

Možda vam se svidi

Leave A Reply