“Tajna čahure IK 86”: Municija iz Pariza ukazuje na BiH?

Prema izvještaju Programa za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP) iz 2001. godine, građani BiH su u svojim domovima ilegalno posjedovali oko 750.000 komada pješadijskog naoružanja.

“Tajna čahure IK 86”, piše velikim slovima na naslovnici magazina “Dani”, tako počinje svoju kolumnu novinar austrijskog lista “Der Standard”, u kome dalje piše:

“Kao da se radi o rješenju zagonetke pariškog terorističkog napada. Prikazano graviranje označava Igman-Konjic, bosanskohercegovačku tvornicu oružja, dok broj 86 predstavlja godinu proizvodnje, dakle 1986. godinu.Sada tu municiju, koja ukazuje na BiH, koriste teroristi.

Mnogi ljudi u BiH se osjećaju tako kao da je na njih usmjerena opšta sumnja. Naime, većina stanovništva su Bošnjaci, koji potiču iz familija sa muslimanskom tradicijom.

Ko ovih dana u Sarajevu razgovara o ubistvima u Parizu najčešće će čuti sljedeće: ‘Nisam terorista, a ti teroristi nisu muslimani.’

Ovakva reakcija vjerovatno ima veze i sa srpskom i hrvatskom propagandom u minulom ratu (1992.-1995.) koja je paušalnom etiketizacijom Bošnjaka kao terorista pokušala iste diskreditirati.

Sram zbog toga što su to uradili muslimani i želja za ograđivanjem od terora su ogromni. To sve ponekad dovodi i do zanemarivanja realnosti i teorija zavjere (‘To je uradila francuska tajna služba’).

A sada su se pojavile i te proklete čahure! One su legalno mogle biti prodate još u vrijeme socijalističke Jugoslavije, a mogle su biti ukradene i prošvercovane. Nakon Balkanskih ratova 90-ih mnogo oružja i municije je završilo u privatnim rukama, čak je i italijanska mafija trgovala tim oružjem.

US Secretary of State John Kerry in ParisPrema izvještaju Programa za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP) iz 2001. godine, građani BiH su u svojim domovima ilegalno posjedovali oko 750.000 komada pješadijskog naoružanja. To znači da svaki peti građanin posjeduje pištolj ili pušku. Samo u periodu između 2009. i 2012. godine su uništene 4,5 tone municije.

Uvijek iznova se pojavljuju pokušaji da se uz odluku o amnestiji prikupe nove količine tog oružja. No, strah od novog rata je kod mnogih još uvijek prilično veliki.

‘Odnos sa Francuskom je komplikovan i vezan je za ratna sjećanja’, kaže njemačko-francuski istoričar Nicolas Moll. ‘Mnogi bosanskohercegovački muslimani kada pomisle na Francusku pri tome misle na Mitteranda i njegovo odbijanje da vojno interveniše tokom rata.

Kroz te naočare oni Francusku vide kao prosrpsku i antimuslimansku zemlju’, kaže još Moll. On ukazuje i na karikature iz satiričkog glasila ‘Charlie Hebdo” koji je tokom rata bio na strani muslimana u BiH”, zaključuje kolumnist “Der Standarda” .

Izvor:Fokus.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.