SVRBI VAS TIJELO NAKON TUŠIRANJA I POJAVE VAM SE CRVENE FLEKE? Ovo morate znati!

Svrbež kože nakon tuširanja može biti poprilično neugodno iskustvo, a posebno kada vam se pojave i crvene fleke po tijelu.

Dugo tuširanje toplom vodom

Dugo tuširanje toplom vodom

Dugi topli tuševi mogu osušiti i zategnuti vašu kožu.Koža proizvodi prirodna ulja koja štite i hidratiziraju kožu.Ova ulja se mogu ukloniti ukoliko se tuširate dugo vremena, posebno toplom vodom što će učiniti kožu suhom i svrbljivom,prenosi Novi.

Tuširanje tvrdom vodom

Isto tako možete osjetiti pojavu svrbeži ukoliko se kupate tvrdom vodom.Tvrda voda je visoko alkalna voda koja sadrži visoke razine kalcijevih iona.

Tvrda voda smanjuje efikasnost šampona i sapuna,a upravo talog od tih proudkta pravi kožu svrbljivom i suhom.

Isto tako minerali iz tvrde vode mogu začepiti pore na koži,što može biti osobito štetno za osjetljiva područja na vašoj koži.Ovo može biti iritantno posebno za ljude koji već imaju suhu kožu i ljud koji pate od bolesti kože kao što je to dermatitis.

Kožna alergija ili osjetljivost na prozivode za njegu i ljepotu

Grube hemikalije u proizvodima za njegu kože mogu često izazvati svrbež na koži ali ta svrbež je najčešće na rukama ili nogama.Ovakav vid svrbeža može trajati od par minuta do par sati nakon tuširanja i može biti popraćen osipom.

Proizvodi koji sadrže alkohol,alfa-hidroksine kiseline (AHA) i vještačke mirise mogu isušiti kožu čime se povećavaju izgledi da će doći do svrbeža nakon tuširanja.Isto tako biste mogli iskustiti alergijske reakcije od nekih sastojaka koji se nalazi u proizvodima za njegu.Alergijske reakcije mogu uzrokovati osip,crveno ispupćenje koje svrbi.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply