Svjetsko prvenstvo košta Katar pola milijarde dolara sedmično

Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. od prvog dana prate kontroverze, počev od samog skandala pri izboru na kongresu FIFA, pa preko nehumanih uslova za rad radnika.

Kako se Mundijal, prvi koji će se umjesto ljeti odigrati u zimskom periodu približava, organizatori se suočavaju sa sve većim problemima.

“Trošimo gotovo pola milijarde dolara na nedjeljnom nivou, a tako će biti sve dok ne kompletiramo radove. U ovom trenutku, ukupan predračun svih poslova iznosi negdje oko 200 milijardi dolara. U svakom slučaju, ne želimo da dođe do toga da mi i dalje sređujemo objekte i stadione, a da su ljudi stigli na Mundijal”, kaže Ali Šaref el Emadi, katarski ministar finansija.

Organizacija Svjetskog prvenstva jedna je od najkompleksnijih u svijetu sporta, možda je jedino organizacija Olimpijskih igara ‘složenija’, pošto je pored sportske infrastrukture potrebno izgraditi ili modernizovati i ostale propratne objekte – gradski prevoz, puteve, hotele, aerodrome, bolnice, željeznicu….

“Iako ulažemo spomenutu sumu, kada se gledaju samo objekti za turnir, ne vjerujem da će ovo biti najskuplji Mundijal u istoriji. Sve u svemu, novac jeste osiguran, ali pad cijena nafte i te kako utiče na nas”, zaključio je ministar.

Katar je prije četiri godine dobio domaćinstvo Mundijala u konkurenciji Australije, SAD, Južne Koreje i Japana.

Ova odluka je bila iznenađujuća, a poslije nje su uslijedile brojne optužbe za korupciju u FIFA, kao i u slučaju domaćinstva Rusije za SP 2018. godine, kada je dobila jedan glas više od Engleske, a u konkurenciji su bili još Holandija/Belgija i Španija/Portugal.

Veliko finale zakazano je za 18. decembar.

avatar