Svjetski dan toaleta: Brisati ili oprati – pitanje koje je podjelilo svijet

Da li koristite vodu ili toalet papir da se očistite u toaletu poslije velike nužde? Da li više volite da sjedite ili čučite? Ono što vama zvuči normalno, za druge može da bude čudno.

„Kao Arapi, moramo da budemo sigurni da smo spakovali tri stvari – pasoš, gomilu novca i ručni prenosni bide”, šalio se egipatski komičar Basem Jusef tokom nastupa u junu u Velikoj Britaniji.

„Nije mi jasno. Živite u jednoj od najnaprednijih zemalja na svijetu, ali kada je u pitanju vaša pozadina, stvarno zaostajete”.

Mnogi bi se složili sa Jusefom.

U zemljama na Zapadu ljudi uglavom imaju naviku da se brišu, umjesto da se isperu – a to je nešto što je čudno velikom broju stanovništva u ostatku svijeta.

Voda čisti bolje i detaljnije nego papir.

Oni koji su navikli da vodom peru zadnjicu poslije odlaska u toalet uglavnom postavljaju pitanje – da li biste za skidanje čokoladnog pudinga sa kože koristili samo suhu maramicu?

Pritom, iako toalet papir nije tako grub kao djelići keramike koju su koristili stari Grci za istu stvar, ili klipovi kukuruza koje su upotrebljavali prvi evropski doseljenici u Ameriku, svi će se složiti da je i najmekši papir hrapaviji nego kada tijelo ispirate vodom.

 

 

Stanovnici mnogih zemalja posjete toaletu završavaju upravo ispiranjem vodom.

Sanitarni imperijalizam

I ta konstatacija ne važi samo za stanovnike nezapadanih zemalja. Uostalom, francuzi su svijetu „poklonili” riječ bide.

Leave A Reply