Svjetski dan razvoja informacija. Kakanj-x lider internet novinarstva u Kaknju

Godine 1972. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je proglasila Svjetski dan razvoja informacija, koji se poklapa sa obilježavanjem Dana Ujedinjenih nacija 24. oktobra. Generalna skupština UN smatra da bi se poboljšanjem širenja informacija i mobilizacijom javnog mišljenja, naročito među mladima, dovelo do boljeg shvatanja postojećih problema u okruženju.

Kakanj-x.com kao vodeći internet informativni portal na području općine Kakanj svoje djelovanje bilježi od ljeta 2005.godine, i predstavlja pionire internet novinarstva ne samo u Kaknju, nego i u Bosni i Hercegovini.

Naglu ekspanziju i širenje novinarske riječi bilježe u protekle dvije i pol godine kada za područje općine Kakanj postaje prvi informativni portal koji je orijentisan ne samo na Kakanj, nego i na Zeničko-dobojski kanton, BiH, svijet … Prvi je informativni portal koji gdje su se počele pisati kolumne kako Kakanjaca, tako i saradnika iz Zenice, Tuzle, Sarajeva, Visokog i drugih bosanskohercegovačkih gradova.

Jedini je portal koji je usmjeren i prema mladima, te je često bilježio dešavanja u kakanjskim uslužnim objektima kroz Nightlife.

Nadasve je ovaj portal najviše usmjeren na Kakanj, na političku i društvenu situaciju u gradu. Nečesto je bio po pritiskom pojedinaca kao i političkih stranaka, ali uvijek odupirući se svim političkim pokušajima zloupotrebe pisane riječi, ostajući nezavisan portal od strane bilo koga i bilo čega. Nismo finansirani od bilo kojeg pojedinca ili organizacije s ciljem lažiranja i spinovanja bilo kakvih informacija. Nismo obojeni nijednom stranačkom bojom.

Sve su to činjenice koje su prepoznali čitaoci iz cijelog svijeta, tako da se ponosimo i činjenicom da nas na najvećoj društveoj mreži Facebook prati preko 27.000 osoba, a na video mreži Youtube naši video prilozi su pregledani preko 500.000 puta.

Na današnji dan smo ponosni činjenicom da smo vodeći internet portal u svim segmentima novinarskog internet djelovanja na području kakanjske općine. Naš cilj su vlastiti pisani, foto i video materijali pa se s pravom možemo ponositi činjenicom da su naše autorske informacije preuzimali vodeći regionalni mediji poput: kurir-info, 24sata.hr, večernji list, jutarnji list, avaz, oslobođenje, klix, radiosarajevo, sandžačke novine, obn, Face TV kao i mnogi, mnogi drugi.

Sve ove činjenice nam daju nadu i želju da se i u budućnosti nastavimo baviti nezavisnim novinarstvom, donoseći najnovije informacije za naše sugrađane, ali isto tako i građane cijele Bosne i Hercegovine.

redakcija

Možda vam se svidi

Comments are closed.