Svjetski dan prevencije samoubistva obilježili članovi tima CMZ Kakanj pri JU „Dom zdravlja“ Kakanj

Svjetski dan prevencije samoubistava (WSPD), 10. septembra/rujna, organizira Međunarodna organizacija za suzbijanje samoubistava (IASP), uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije. Ove godine je 16 godišnjica obilježavanja ovog datuma.
Svrha ovog dana je podizanje svijesti širom svijeta da se samoubistvo može spriječiti.
Opća deklaracija o ljudskim pravima osigurava da je život prva i obvezna sloboda svakog čovjeka, u čitavom Svemira i svugdje na zemaljskoj kugli.

Svjetski dan prevencije samoubistava ima za cilj:
– podići svijest da je samoubistvo moguće spriječiti
– poboljšati i povećati svijest i obrazovanje o samoubistvu
– smanjiti stigmatizaciju zbog samoubistva.

Važno je shvatiti da je samoubistvo moguće spriječiti!

Svako samoubistvo je tragedija koja utječe na porodicu, zajednice i čitave zemlje, te ima dugotrajne posljedice na ljude koji ostaju nakon umrlog. Samoubistvo se pojavljuje tijekom životnog vijeka i bio je drugi vodeći uzrok smrti među 15-29-godišnjacima u svijetu 2015. godine.
Samoubistvo je globalni fenomen u cijelom svijetu.

Iako je veza između samoubistva i mentalnih poremećaja (posebice poremećaja depresije i upotrebe alkohola) najsnažnije izražena, mnogi se slučajevi samoubistva pojavljuju impulzivno u trenucima krize i nemogućnosti nošenja sa životnim stresom, lošim međuljudskim odnosima, financijskim problemima, ili dugotrajnim bolovima i neizlječivim bolestima.

Osim toga, doživljavanje sukoba, katastrofe, nasilja, zlostavljanja ili gubitka i osjećaja izolacije snažno je povezano sa suicidalnim ponašanjem. Stope suicida su također visoke među ranjivim grupama koje trpe diskriminaciju i svakodnevno doživljajavju stigmatizaciju, kao što su razne manjine: izbjeglice i migranti; homoseksualne, biseksualne, transrodne, interseksualne (LGBTI) osobe; osobe oboljele od pojedinih bolesti, itd. Daleko najjači faktor rizika za samoubistvo je prethodni pokušaj samoubistva.

Mada većina osoba koje počine samoubistvo ima mentalni poremećaj, većina ne posjeti stručnjaka za zaštitu mentalnog zdravlja, ni u razvijenim zemljama. Time je javljanje profesionalcima u Centru za mentalno zdravlje i ljekarima porodične medicine od ključnog značaja u prevenciji samoubistva!

Samoubistvo je složeno pitanje, pa stoga prevencije samoubistva zahtijevaju koordinaciju i suradnju među mnogim sektorima društva, uključujući zdravstveni sektor i druge sektore kao što su obrazovanje, rad, poljoprivreda, poslovanje, pravda, pravo, obrana, politika i mediji. Ti napori moraju biti sveobuhvatni i integrirani jer niti jedan pojedini pristup ne može utjecati na problem složen kao samoubistvo.

Samoubistvo nije promišljena radnja niti pravo rješenje problema. Suicidalnost je subjektivan fenomen koji određuju pojedinačni ciljevi, motivi i aktuelne životne okolnosti i teme određene osobe. Akutna suicidalna kriza je vanredno stanje, u psihološkom i neurobiološkom smislu. Osobe sa suicidalnim mislima su zahvalne kada se prema njima odnosi kao prema čovjeku i kada pokažemo interes za njihovu priču i ono što je dovelo do životne krize. Razgovor o suicidalnosti ne dovodi do samoubistva,nego upravo suprotno. Ne zatvarajte oči i uši pred osobama koji imaju suicidalne misli,ponudite im pomoć.

Šta  uraditi kada prepoznamo problem?

Postoje znakovi upozorenja koja mogu upućivati na samoubojstvo, kao što je osjećaj beznadežnosti, prijetnje da će se povrijedi ili govori o željama umiranja, povećanju korištenja alkohola i droga, te povlačenju od prijatelja i porodice.

Život je dragocjen i ponekad nesiguran. Odvojite minutu da doprete do nekoga – bio to potpuni stranac ili bliski član obitelji ili prijatelj – možete promijeniti budućnost svog i njegovog/njenog života. Ne propuštajte priliku!

– Nikada ne podcjenjujte nečije namjere, pa čak i natuknice o samoubistvu!
– Neka znaju da nisu sami!
– Budite otvoreni i pažljivi u razgovoru o temi!
– Budite dostupni za podršku i pomoć osobi koja je u nekom obliku emocionalne nevolje.
– Dopustiti drugima da se osjećaju na sigurnom mjestu i sa osobom od povjerenja gdje će biti ozbiljno shvaćeni, bez presude i ismijavanja.
– Sklonite potencijalna sredstva za izvršenje samoubistva
– Ne ostavljajte dugo osobu koja daje naznake samoubistva samu.
– Tražiti pomoć i podršku porodice, prijatelja, profesionalaca iz mentalnog zdravlja (psiholog,psihijatar,soc. radnik), ili ljekara najbolji je izbor…

Samoubistvo je radnja a ne bolest, i ono predstavlja neadekvatnu strategiju nošenja sa određenom situacijom!

Članovi tima CMZ Kakanj pri JU „Dom zdravlja“ Kakanj Svjetski dan prevencije suicida obilježavaju podjelom letaka građanima Kakanja, te informirajući i educirajući građane o temi Samoubistva i uslugama dostupnim u Centru za mentalno zdravlje Kakanj.

U nadi da ćete objavljivanjem gore navedenog teksta podržati obilježavanje svjetskog dana prevencije samoubistva, srdačan pozdrav!

Možda vam se svidi

avatar