Svjetski dan karpuze: Ona je sočni čuvar zdravlja za bubrege, imunitet, ali i sek*sualno zdravlje muškaraca

0

Iako je 90 odsto lubenice voda, ona sadrži i vitamine A i C, kalijum i magnezijum, koji su od velike važnosti za imunitet, kožu, ali i se*sualno zdravlje muškaraca.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Danas nikako ne bi trebalo da odbijete krišku lubenice jer je danas njen dan! Neformalni Svetski dan lubenice počeo je da se praznuje pre nekoliko decenija u Americi početkom avgusta, a putem društvenih mreža 3. avgust je postao opšte prihvaćen kao praznik ove slatke kraljice leta.

Nutricionisti tvrde da nema ni voća ni povrća koje bolje gasi žeđ u vrelim letnjim danima od lubenice. Iako za nju često kažemo da je voće, ona je zapravo povrće iz porodice bundeva ili tikvi.
Sadrži čak 90 odsto vode, ali istovremeno je bogata vitaminima A i C, kalijumom i magnezijumom.
Iako svi vole hladnu lubenicu, njenim čuvanjem u frižideru ona gubi neka svoja svojstva, poput likopena, koji efikasno štiti od bolesti. Ipak, kada je isečete, bolje je da je stavite u frižider.
Evo još razloga zašto treba da jedete češće:

* Odlična je za dijetu jer u 100 grama sadrži samo 30 kalorija!
* Sadrži aminokiselinu citrulin, koja opušta i širi krvne sudove, pa je veoma važna za mušku se*sualnu funkciju
* Kad pojedete 200 g lubenice zadovoljili ste dnevnu potrebnu dozu vitamina C
– Preporučuje se da odrasli ne pojedu veću porciju od 400 g lubenice, a to je sasvim dovoljno da se podstakne rad organa za varenje i izbacivanje štetnih sastojaka iz organizma. Uglavnom se konzumira u sirovom stanju i treba je koristiti pre obroka, na prazan želudac – ističe Danijela Cvejić, nutricionista-dijetetičar.

ZANIMLJIVO
Prvi zapis o lubenici star je 5.000 godina, a nastao je u Egiptu, gde su lubenicu toliko cenili da su je stavljali u grobnice kraljeva, prenosi informer.

[bar group="4078"]