Svjedoci ispričali kako se zapošljavalo u Elektrodistribuciju Zenica

U Općinskom sudu u Sarajevu nastavljeno je suđenje generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću i još osam optuženih osoba za više krivičnih djela, piše agencija Patria.

Jedan od optuženih Seid Fazlagić, kojem se na teret stavlja da je pomogao počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, sporazumno je s Tužilaštvom priznao krivicu, pa će se njemu suditi u odvojenom predmetu.

Danas su se pred Sudom trebala pojaviti tri svjedoka Tužilaštva KS: Ismet i Nermina Alihodžić, te Jasmin Mujkić, ali se Ismet Alihodžić iz zdravstvenih razloga nije pojavio, pa će biti ispitan na sljedećem ročištu.

Nermina Alihodžić iz Zavidovića, supruga Ismeta Alihodžića zaposlenog u Elektrodistribuciji Zenica u poslovnici Zavidovići, ispričala je sudu kako je jedan od optuženih Ramiz Karavdić, inače njen tetak, zvao njenog supruga Ismeta i preko njega pokušao doći do osoba kojima je potreban posao.

– Bilo je to nekad u proljeće prošle godine. Radili smo nešto u plasteniku kad je Ismetu zazvonio telefon, bio je to Ramiz Karavdić. Pitao ga je ima li kakvih električara, a Ismet je mislio da ga pita zbog radova kod njega kući, jer mu je Ismet nešto radio i nije dovršio. Međutim, zvao ga je da ga pita ima li koga da zaposli – kazala je na početku svjedočenja Nermina Alihodžić.

Ona je kazala kako se Ismet sjetio Seada Keserovića koji ima četiri sina električara, od kojih su već trojica otišla u inostranstvo, te da bi Sead volio jednog zaposliti ovdje. Nermina Alihodžić je još kazala kako je krajem juna išla sa suprugom Ismetom u Zavidoviće, te da je Ramiz Karavdić od njega tražio da pokupi dokumente od Keserovića, jer mu je to usput.

– Došli smo u Zavidoviće, dok sam ja bila na pijaci, Ismet se našao u jednoj slastičarnoj s nekim čovjekom kojem je dao dokumente. Nekoliko dana kasnije bilo smo na sijelu kod jednog komšije i Ismetu je zazvonio telefon, zvao je Ramiz da izađe na par minuta, te mu je tada rekao kako će Seadov sin početi raditi – istakla je svjedokinja Alihodžić.

Svjedokinja je još kazala kako je nakon što je čula za hapšenje Ramiza Karavdića otišla kod tetke, odnosno njegove supruge kako bi joj pružila podršku, te da je Ramizova supruga tada rekla kako su i Ramizova djeca govorila ocu da ne radi to što radi.

Advokat optuženog Ramiza Karavdića Sanjin Bandović je pitao svjedokinju Alihodžić „da li je tačno da je njen suprug Ismet u ljubavnoj vezi s Rabijom Kesereović, suprugom Seada Keserovića“, što je ona negirala.

Bandović je kazao kako svjedočenje Nermine Alihodžić ne može biti kredibilno, jer se ono zasniva isključivo na onome što je ona čula iz priča svoga supruga, a ne lično vidjela, pogotovo što je njen suprug potpisao sporazum s Tužilaštvom o imunitetu i ne može biti gonjen.

Drugi svjedok Jasmin Mujkić, zaposlenik Elektrodistribucije Zenica u poslovnici Zavidovići ispričao je kako mu je Sead Keserović na poslu rekao kako će dati 16.000 KM da zaposli sina, a da mu je on rekao da ne dira dijete, jer su to velike pare, te da je Seadov sin tada radio kao sezonski radnik u Luksemburgu.

Podsjećamo, optužnica tereti Amira Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku te Ramiza Karavdića za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te protuzakonito posredovanje.

U optužnici je navedeno da su Zukić i Bibić tokom 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako i Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama Elektrodistribucije koja pripada JP Elektroprivreda BiH. Nakon toga su koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića, tadašnjeg direktora Elektrodistribucije koji se tereti za zloupotrebu položaja, realizirana nezakonita zapošljavanja.

Ista optužnica Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, potpredsjednike SDA tereti za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, Seida Fazlagića zbog pomoći počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok je Zukić optužen i za nedozvoljeno držanje oružja.

Ukupno će biti saslušano 96 svjedoka, četiri vještaka i stručno lice, te će biti priložena materijalna dokumentacija, čime će dokazivati počinjenje djela iz optužnice.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. juni kada će se pred Sudom kao svjedoci pojaviti Edin Ćatić, Šemso Pehilj i Zlatan Hadžić.

Možda vam se svidi

avatar