Švicarska: Naser Orić će biti izručen BiH

Nasera Orića je 10. juna u poslijepodnevnim satima privela švicarska policija zajedno sa načelnikom općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem koji je nedugo nakon zadržavanja pušten

Savezni ured za pravdu Švicarske je danas po pojednostavljenoj proceduri odobrio izručenje Nasera Orića pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Kao što je uobičajno iz razloga sigurnosti i privatnosti neće se saopštavati informacije o vremenu njegove predaje prilikom izručivanja”, saopšteno je iz Ureda za pravdu Švicarske.

Nasera Orića je 10. juna u poslijepodnevnim satima privela švicarska policija zajedno sa načelnikom općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem koji je nedugo nakon zadržavanja pušten.

Orić se još uvijek nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Ženevi, gdje je uhapšen na osnovu potjernice koju je za njim zbog navodnih ratnih zločina na teritoriji Srebrenice 1992. godine, raspisala Srbija 2014. godine.

 Apelaciono vijeće Haškog tribunala 2008. godine oslobodilo je Orića krivice za nesprečavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.

Možda vam se svidi

Comments are closed.