“Svi ovo žele zataškati”: Izbodeni mladić objavio potresne fotografije iz UKC-a

Na društvenim mrežama su se pojavile potresne fotografije Stefana Jovičića, koji je prošli mjesec nožem izboden kod Gradiške.

On tvrdi da taj slučaj svi pokušavaju da zataškaju, a optužio je Univerzitetski klinički centar RS da mu ne daju otpusnu listu i medicinsku dokumentaciju.

Međutim, njegove navode su demantovali iz UKC RS, tvrdeći da iznosi neistine.

Prema riječima načelnika Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC RS Zorana Aleksića pacijent Stefan Jovičić je odmah po prijemu hirurški zbrinut po svim protokolima liječenja, piše portal Srpskainfo.

Načelnik Aleksić je istakao da generalni direktor UKC RS Vlado Đajić nema nikakvu vezu sa ovim slučajem, te smatra nedopustivim da se direktor Đajić, ljekari i ove ustanova dovode u bilo kakvu vezu sa navodnim zataškavanjem činjenica.

– Naime, otpusno pismo predstavlja medicinski dokument koji svaki pacijent dobija prilikom otpuštanja sa bolničkog liječenja. Pristup medicinskoj dokumentaciji uređen je Zakonom o zaštiti ličnih podataka, Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i drugim relevantnim propisima na osnovu kojih svaki pacijent ima nesporno pravo da na lični zahtjev pristupi svojim medicinskim podacima – rekli su u UKC RS.

Oni su dodali da pristup ličnim podacima u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka može biti ograničen u zakonom propisanim slučajevima.

– Međutim u našoj zdravstvenoj ustanovi takav slučaj nije zabilježen, te demantujemo da je gospodinu Stefanu Jovičiću onemogućen pristup njegovim medicinskim podacima. Medicinsko osoblje UKC RS na čelu sa Đajićem svaki dan 24 časa, časno i odgovorno obavlja svoj posao, spašava živote i pruža najbolju zdravstvenu zaštitu, jer sve navedeno i jeste dužnost i obaveza svih zaposlenih u našoj ustanovi. I ovaj put smo ponosni na naše ljekare, jer su spasili jedan mladi život, te na činjenicu da je pacijent Stefan Jovičić stabilnog zdravstvenog stanja otpušten iz naše ustanove na kućno liječenje – poručili su iz UKC RS.

Možda vam se svidi

avatar