Svi članovi SDP BiH sudjeluju u izboru predsjednika, izbori zakazani za septembar

Preko 26.000 članova direktno će 20.septembra birati novog predsjednika SDP-a. Ova stranka je nakon izbornog poraza na prošlim Općim izborima, odlučila uvesti nove standarde. Prvi korak je učinjen uspostavljanjem principa glasanja “jedan član – jedan glas”. Iz ove stranke poručuju da su prošla vremena kada je jedan čovjek, s nekoliko ljudi, odlučivao o svim bitnim pitanjima.
Nakon što je na prošlogodišnjim općim izborima doživio poraz, SDP je odlučio da se uvođenjem novih standarda pristupi demokratizaciji stranke davanjem većih ovlasti ukupnom članstvu. Oni smatraju da je sistem glasanja “jedan član – jedan glas” najdemokratskiji model funkcioniranja jedne stranke koji će polučiti pozitivne rezultate.
“Treba reći da je sistem ‘jedan član-jedan glas’ prvi puta uveden u BiH i nama je posebno zadovoljstvo da je to baš uradila SDP BiH. On definitivno predstavlja najviši stepen unutarstranačke demokratije, gdje zapravo svaki član ima pravo i bira najodgovornije ljude u SDP-u kako od nivoa države tako do opštinskog nivoa” – ističe član Predsjedništva SDP-a Damir Mašić. Ovaj sistem glasanja već je implementiran na općinskom i kantonalnom nivou. Članovi ove partije su na ovim nivoima uspješno izabrali svoja nova rukovodstva, što govori i podatak da je izlaznost bila veća od 80%. Preko 25.000 članova SDP-a, će 20. septembra imati pravo glasa na izborima za novog predsjednika partije.
“Da bi neko postao predsjednik SDP-a mora dobiti 50% podrške članstva. Ne dobiti najviše glasova nego 50% podrške. Ako to niko ne dobije u drugi krug idu dva kandidata sa najviše glasova” – obrazlaže Irfan Čengić, generalni sekretar SDP-a.
Drugi krug, u tom slučaju. bit će održan 27.septembra, a nakon toga 3.oktobra održat će se 6. redovni kongres na kojem će se birati glavni i nadzorni odbor. Iz glavnog odbora će se birati potpredsjednici i generalni sekretar.
“Mi smo koristili hrvatski model i francuski socijaldemokratski model. Kako oni biraju predsjednika SDP-a tako i mi biramo, s tim da u Hrvatskoj je bio jedan kandidat, a vjerujem da će kod nas biti više kandidata” – dodaje Čengić.
Svoje kandidature kandidati za mjesto predsjednika SDP-a moraju podnijeti do 1.augusta. Nakon toga svi kandidati imaju šesnaest dana da prikupe 1.000 potpisa podrške kako bi stekli status kandidata. 29. augusta glavni odbor utvrdit će finalnu listu kandidata. Svoje kandidature već su najavili aktuelni predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.
“Ovaj model unutarpartijskih izbora trenutno u BiH, ali i šire, sigurno jeste najdemokratskiji model funkcioniranja jedne stranke. Moja želja je da ne stanemo na ovome, već da nastavimo jačanje te uloge članstva kroz daljnje izmjene Statuta koje ćemo razmatrati na predstojećem partijskom kongresu u oktobru. Ponosan sam što ću biti kandidat na tim izborima i očekujem jednu demokratsku utakmicu, podršku najvećeg broja članova SDP BiH koji sada odlučuju i naravno pobjedu”- kazao je aktuelni predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.
Pored Nikšića i Imamovića, u SDP-u se spominju još neka imena, a među njima su Svetozar Pudarić kao i Denis Bećirović.

Možda vam se svidi

Comments are closed.