Svekrva i snaha imaju isto ime i prezime, žive u ljubavi i slozi

Dvije bake Ane iz Punitovaca nedaleko od Đakova u Hrvatskoj porušile su baš sve moguće društvene stereotipe.

– Baka je imala sina Josipa. Upoznali smo se u selu i oženili. Jedno smo vrijeme živjeli s njegovima u kući, a onda smo 1971. godine otišli u Australiju – priča snaha za “24 sata“.

Bili smo tamo tri godine. Vratili smo se u selo zbog svekrve koja je operirala debelo crijevo i trebala je skrb. Imali smo tad i svoju djecu. Svekar je umro 1981. godine od zapetljaja crijeva i tako je došlo da ja brinem o njoj, prisjeća se.

Kad nije, znale su se posvađati, ali sutradan bi opet divanile kao da se ništa nije dogodilo. Uglavnom, bila je jedna od onih svekrva od kojih se bježi, ali Ana nije pobjegla.

– Neka mi je svekrva, i to još ona s kojom mnoge snaje ne bi mogle izaći na kraj, ali ne mogu je ostaviti bilo kome, dati u dom u koji ne želi ići. Što ću s njom? Dok su bili mladi, ona i svekar radili su na malo zemlje i od toga živjeli. On je umro, a ona nije ostvarila mirovinu, nego je dobila socijalnu pomoć. Donedavno je primala 270 kuna, a sad su joj malo povećali – na 320 kuna.

Ne bi imala od čega živjeti da nije mene. Ja imam 1500 kuna mirovinu i još nešto što sam ostvarila radeći u Australiji. Živimo od mojega novca jer ona svaku kunu sprema pa za Božić i Uskrs podijeli unucima i praunucima. Baš je briga je l’ ja imam – kaže smijući se.

– Voljela me zato što sam znala raditi ručni rad, kao i ona. Još imam tkalački stan, radim neke dijelove nošnji, stolnjake i svašta. Ona više ne radi jer ne vidi. Puno smo izradile zajedno. Ja otkam na stanu, a ona potkiti rojte. Nisam znala sve što i ona pa je često dovršavala moje radove. Napravile smo toliko toga da imamo za nekoliko generacija – kaže pokazujući nam radove.

Pitamo baku kako je sa zdravljem i je li zadovoljna snahom:

– Sve je bilo dobro do 100., a sad mi je teško hodati, nekad i padnem pa moram hodati s kolicima. Sve slabije vidim i loše čujem. Ne znam što ću ako se mojoj Ani nešto desi. Dobra mi je – kaže zabrinuto gledajući snahu.

Možda vam se svidi

Leave A Reply