Švedska prima rekordan broj doseljenika: Evo koje poslove najviše traže

0
Zavod za migracije Švedske objavio je zvaničnu listu traženih profesija u toj razvijenoj skandinavskoj zemlji kako bi u narednom periodu privukao u zemlju kvalitetan i obrazovan kadar, prenosi novinska agencija Patria.

Na listi profesija za kojima postoji velika potražnja u Švedskoj, a koji su objavljeni na internet stranici Zavoda za migracije, nalaze se, između ostalih, profesije kao što su babice, elektroinžinjeri i elektrotehničari, kuhari, limari, medicinske sestre, moleri, pekari, poslastičari, vodoinstalateri i stomatolozi.
Među traženim zanimanjima nalaze se i apotekari, geometri, građevinski inžinjeri i tehničari, instruktori vožnje, komercijalisti, ljekari, mehaničari kamiona, nastavnici i učitelji u osnovnim školama, pedagozi za osobe sa posebnim potrebama, psiholozi, radnici na izgradnji željeznica i puteva, rudari, stakloresci… U Švedskoj se traže i profesije kao što su pedagozi za slobodne aktivnosti, savjetnici za profesionalno i studijsko usmjerenje i zubni higijeničari.
Ukoliko poslodavac u Švedskoj pozove kandidata na razgovor za posao za jedno od traženih zanimanja, zahtjev za radnu dozvolu može da se podnese iz Švedske umjesto da se kandidat vraća u domovinu kako bi podnio zahtjev. Više informacija o traženim zanimanjima moguće je naći na internet stranici Zavoda za migracije (Migrationsverket). Prema podacima konsultantske firme Ernst&Young, prosječna bruto plata u Švedskoj je 32.769 eura godišnje, odnosno 2.730 eura mjesečno.