Svečano otvorena peta po redu zgrada socijalnog stanovanja

0
85

U kakanjskom naselju Varda, u blizini pomoćnog stadiona FK “Rudar”, danas je upriličena svečanost primopredaje ključeva i otvaranje  pete po redu zgrade socijalnog stanovanja u koju je uselilo 8 porodica Roma. Svečanosti su prisustvovati Massimo Mina, rukovodilac Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji Evropske unije u BiH, Njegova Ekselencija Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH, predstavnici institucija i donatora koji su podržali izgradnju zgrada socijalnog stanovanja, te drugi gosti.

Zgrada je izgrađena u okviru projekta „AKCIJA ROMA – Podrška socijalnom uključenju ranjivih romskih porodica u područjima pogođenim poplavama putem obezbjeđenja stambenih jedinica i socio-ekonomskih mjera sa aktivnim učešćem državnih i lokalnih vlasti”. Projekat finansira Evropska unija kroz Instrument predpristupne pomoći, a kofinansiraju ga lokalne vlasti. Projekat implementira Humanitarna organizacija “Hilfswerk Austrija International” u partnerstvu sa njemačkom organizacijom ASB i Udruženjem Romski informativni centar “Kali Sara”. Radovi na izgradnji zgrade koštali su oko  350.000 KM. Izvođač radova bilo je preduzeće „Trgošped“ Kakanj. Realizaciju projekta  Općina Kakanj je pomogla kroz sufinansiranje, kroz dodjelu zemljišta, obezbjeđenje potrebnih dozvola, priključenjem zgrade na komununalnu infrastrukturu, te vanjskim uređenjem. Federalno ministarstvo raseljenih lica i izbjeglica izdvojilo je 100.000 KM za 7 projektnih općina u F BiH, a Ministarstvo rada, socijalne politike i izbjeglica ZDK izdvojilo je 50.000 KM za općine Kakanj i Zavidovići i za grad Zenica. Radovi su počeli u julu 2016.godine. Kako bi se osigurao prostor za izgradnju zgrade tada je realizirano još jedno u nizu rušenja improviziranih i bespravno izgrađenih objekata u ovom naselju  (stambeno zbrinjavanje obuhvata i porodice čiji se objekti ruše), nakon čega je realizirana i izgradnja potpornog zida, a potom i izgradnja stanova. Stanovi se daju na korištenje, a vlasnik ostaje Općina Kakanj.

Prisutnima na svečanosti obratio se, između ostalih, i načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

U skorijem periodu može se očekivati i izgradnja šeste po redu zgrade socijalnog stanovanja u naselju Varda. I ova zgrada će se graditi uz pomoć donatorskih sredstava.

Prije otvaranja zgrade socijalnog stanovanja u naselju Varda, načelnik Nermin Mandra je u sali Općine Kakanj upriličio prijem za goste.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -AB Petrol d.o.o. Kakanj

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here