Sve su češće krađe na bankomatima – Evo na što morate paziti

Na bankomatu u Medulinu otriven je uređaj za krađu podataka s kartice. Uređaj izgleda identično kao da pripada bankomatu, radi na način da snimi sadržaj kartice i iskopira broj kartice. Uz čitač kartice bila je postavljena i malena kamera, oku nevidljiva. Ona snima PIN i napadač poslije može koristiti te podatke. Zato je važno, upozoravaju stručnjaci – uvijek sakriti pin.

U jeku turističke sezone ovakvi slučajevi su češći. Počinitelji koriste gužve i opuštenost građana i turista. Zadrži li bankomat karticu, iz policije građanima savjetuju da odmah obavijeste banku i budu oprezni s nepoznatim ljudima koji im nude pomoć.

Napadači često znaju čitač i kameru na bankomatu ostaviti dulje vremena i dobiti što više podataka. Ako je kopirao karticu, napadač je može izraditi na isti način ili napraviti samo kopiju kartice, s njom otići na neki drugi bankomat i podići novac. Kartica se može koristiti i za online plaćanje. U Hrvatskoj još nema puno ovakvih krađa no stručnjaci upozoravju da će i kod nas ubrzo ovakvih slučajeva biti sve više.

(Dnevnik.hr)

Možda vam se svidi

Comments are closed.